Indija kljub katastrofi med pandemijo ostaja ena najmočnejših držav

Kljub škodi, ki jo je povzročil rekorden porast primerov covida-19, Indija ostaja ena najmočnejših držav.
Fotografija: Narendra Modi, trenutni premier prinaša indiji veliko politično prednost. Foto: AMIT DAVE/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Narendra Modi, trenutni premier prinaša indiji veliko politično prednost. Foto: AMIT DAVE/REUTERS Pictures

Še prejšnji teden je Indija zabeležila rekordno število mrtvih, in sicer 4529 v enem dnevu. Po podatkih univerze John Hopkins je bilo v Indiji več kot 25 milijonov prijavljenih okužb s covidom-19, posledično je bila država izpostavljena visokim obremenitvam v zdravstvu. Kritiki pandemični neuspeh pripisujejo trenutni vladi, ker naj ne bi države dobro pripravila na drugi val pandemije. Problem je tudi velik zaostanek cepljenja, saj se je do sedaj cepilo komaj 10 odstotkov vseh prebivalcev.
image_alt
Drugo mnenje: Kako se zavarovati pred inflacijo

»Politična struktura je stabilna«


Ameriški strokovnjak za zunanjo politiko, dr. John C Hulsman, je v izjavi za BBC dejal, da je indijska politična struktura stabilna in da sta tako premier Narendra Modi kot njegova stranka BJP, politično varna na način, ki ga lahko druge države samo zavidajo. Hkrati pa je dejal, da je treba gledati tudi trajne spremembe, ki ležijo pod površjem in ne samo trenutne tragične težave Indije.
 

Država ima demografsko, politično in ekonomsko prednost


Kljub trenutnim pandemskim težavam je Indija zelo močna država, z ogromno politično, demografsko in gospodarsko prednostjo. Struktura politične moči je zelo stabilna, pravijo strokovnjaki. Modijeva stranka je namreč na državnih volitvah 2019 osvojila zavidljivih 37 odstotkov vseh glasov in 303 od 545 sedežev v parlamentu.
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Romuniji (1/5)

Do leta 2024 naj bi prehitela Kitajsko


Poleg političnih, pa ima Indija tudi relativno demografsko prednost. Do leta 2024 si - merejno po gospodarski moči - obetajo prehiteti Kitajsko, ki velja za najbolj naseljeno državo na svetu. Več kot 50 odstotkov indijske populacije je mlajših od 25 let. Leta 2020 je bila povprečna starost v Indiji 29 let, na Kitajskem pa 37 let.
Več kot 50 odstotkov vseh prebivalcev v Indiji je mlajših od 25 let. Foto: Adnan Abidi/REUTERS Pictures
Več kot 50 odstotkov vseh prebivalcev v Indiji je mlajših od 25 let. Foto: Adnan Abidi/REUTERS Pictures

Gospodarske številke ne lažejo


Gospodarske številke v Indiji ne lažejo, pravijo strokovnjaki. Do leta 2050 naj bi predstavljala 15 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda, medtem ko je BDP lani znašal le osem odstotkov globalnega. Mednarodni denarni sklad ocenjuje, da bo indijsko gospodarstvo letos zraslo za 11,5 odstotka.

Dolgoročna politična stabilnost ter ekonomska in demografska rast, jasno kažeta, da je Indija naraščajoča moč današnjega sveta, ki bo postajala vse bolj pomembna, pravijo strokovnjaki.

Več iz rubrike