IMF izboljšal napovedi za svet, a opozarja na tveganja

V Mednarodnem denarnem skladu Sloveniji za letos napovedujejo dvoodstotno gospodarsko rast in nižjo, 2,7-odstotno povprečno inflacijo.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

Mednarodni denarni sklad (IMF) je ob začetku letošnjega pomladanskega zasedanja rahlo izboljšal napoved letošnje svetovne gospodarske rasti, in sicer na 3,2 odstotka, kar je sicer enaka rast kot lani. Ob tem je ocenil, da je verjetnost letošnje globalne recesije in trdega pristanka svetovne ekonomije le še 10-odstotna oziroma manjša od predvidevanj lani oktobra. Na drugi strani pa napoved svetovne rasti za prihodnjih pet let (3,1 odstotka) ostaja znatno nižja od dolgoletnega povprečja (3,8 odstotka), s posledicami zlasti za življenjski standard zlasti v revnejših in srednje razvitih državah.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Težave lahko pospešijo prenos podjetja na novo generacijo

Družinska podjetja so pogosto ujeta v poslovni vzorec ustanoviteljev, dokler se zaradi premalo premišljenih odločitev ne soočijo s finančnim problemom.

Bruselj nam priporoča ukrepe za večjo konkurenčnost

Evropska komisija napovedala postopek presežnega primanjkljaja proti sedmim članicam Unije, Sloveniji pa poslala nekaj nasvetov in fiskalnih opozoril.

Visok letni poračun kmalu stvar preteklosti?

Energetska industrija se hitro razvija, s čimer se povečujejo tudi možnosti za trajnostno pridobivanje električne energije in večje prihranke.

Prebiti vsi predori na trasi drugega tira

Zdaj v predorih sledi izvedba stopnice, talnega oboka, hidroizolacije, notranjega oboka in drugih del, ki so deloma potekala sočasno z izkopnimi deli.