Igra prestolov proti Gospodarju prstanov - Kdo bo zmagovalec?

Skoraj sočasen začetek obeh serij bo poskrbel za epsko bitko za gledanost
Fotografija: Ker se tekmovanje za občinstvo zaostruje, je bitka med starim in novim Hollywoodom krvava kot epizoda serije Igra prestolov FOTO: Delo
Odpri galerijo
Ker se tekmovanje za občinstvo zaostruje, je bitka med starim in novim Hollywoodom krvava kot epizoda serije Igra prestolov FOTO: Delo

Na male zaslone v vaši bližini prihaja pol milijarde dolarjev vreden boj z meči, poln čarovnije in seksa. Družba Warner Bros. Discovery je 21. avgusta začela predvajati House of Dragon, spin-off svoje uspešnice Igra prestolov, za katerega so po poročilih porabili več kot 150 milijonov dolarjev.

1. septembra, bo Amazon Prime Video začel s predvajanjem Rings of Power (Prstani moči), ki temelji na knjigah Gospodar prstanov in Silmariliona.. Amazonova produkcija serije bo s 465 milijoni dolarjev menda najdražji televizijski izdelek doslej.

Skoraj sočasen začetek bo poskrbel za epsko bitko za gledanost. Vendar pa sta seriji tudi del dolgotrajne vojne, v kateri se stari hollywoodski studii spopadajo z novimi zagonskimi ponudniki pretočnega videa. Warner Bros., eden najuglednejših ameriških filmskih studiev, bo prihodnje leto praznoval 100. rojstni dan. Amazon, ki zasluži denar z e-trgovanjem in računalništvom v oblaku, je pred petimi leti ustanovil svojo stransko video dejavnost. Ker se vojna za pretočno predvajanje zaostruje, vsaka stran verjame, da ima prednost pred drugo.

V zadnjem času so se uveljavili stari hollywoodski zmaji. Vlagatelji so se v času blokade v letih 2020-2021 obrnili na strokovnjake za pretakanje, vendar je njihovo zanimanje upadlo, ko je zmanjkalo novih naročnikov. Netflix, ki je nekoč govoril o potencialnem trgu 800 milijonov naročnikov, se je, kot kaže, ustavil pri 220 milijonih, cena njegove delnice pa je letos padla za 60 %. Hollywood je 10. avgusta dosegel simbolično zmago, ko je Disney objavil, da je z 221 milijoni naročnin na pretakanje prehitel Netflix. Ta številka podvaja število naročnikov na različne Disneyjeve storitve in ne upošteva dejstva, da jih je veliko v državah z nizkimi plačili, kot je Indija. Toda Disneyjev uspeh je razblinil dvome, da bi lahko starajoči se studio igral igre s pretočnimi storitvami.

 Družba Warner Bros. Discovery bo 21. avgusta začela predvajati House of Dragon, spin-off svoje uspešnice Igra prestolov, za katerega so po poročilih porabili več kot 150 milijonov dolarjev. FOTO: REUTERS/Phil Noble/File Photo
 Družba Warner Bros. Discovery bo 21. avgusta začela predvajati House of Dragon, spin-off svoje uspešnice Igra prestolov, za katerega so po poročilih porabili več kot 150 milijonov dolarjev. FOTO: REUTERS/Phil Noble/File Photo

Potem ko so dve leti lovili stranke, si tudi hollywoodski podjetniki želijo zaslužiti denar. Disney pravi, da bo njegova glavna storitev pretakanja, Disney+, letos dosegla najvišjo izgubo, leta 2024 pa bo začela ustvarjati dobiček. K temu bo pripomoglo veliko povišanje cen, ki se bo začelo decembra. Warnerjev novi šef David Zaslav je ob nedavnih zaslužkih odkrito kritiziral stari pristop "porabe, porabe, porabe in nato premajhnega zaračunavanja". Warner si bo prizadeval, da bo njegova dejavnost pretakanja do leta 2025 ustvarila bruto dobiček iz poslovanja v višini 1 milijarde dolarjev, je dejal. "Če nam bo to uspelo, mi je pravzaprav vseeno, ali so številke [naročnikov] Številke ... hočemo zagotoviti, da bomo dobili plačilo."

Pri tem bodo imeli pomembno vlogo tudi starejši medijski formati. Kinodvorane, katerih zaslužek se je leta 2020 po vsem svetu zmanjšal za 80 %, so se ponovno odprle. V blagajnah kinematografov pa še vedno ni vse, kar je bilo: Cineworld, druga največja veriga kinematografov na svetu, se po poročanju Wall Street Journala pripravlja na stečaj, toda Paramount, 110-letni hollywoodski zmaj, je ustavil izid filma Top Gun: Maverick" med pandemijo in je bil maja letos zato nagrajen z več kot milijardo dolarjev dobička. Warner, ki je leta 2021 vse svoje filme izdal na svoji platformi za pretakanje hkrati z začetkom predvajanja v kinematografih, se je vrnil k posebnemu predvajanju v kinematografih.

FOTO: Press Release
FOTO: Press Release

Zabaviščni parki so spet polni, Disney pa je v ZDA ustvaril rekordne prihodke in marže. Celo radiodifuzna in kabelska televizija, ki sta že dolgo v zatonu, sta videti kot relativno varno zatočišče, ko se pretakanje posla zaostruje. "Dejansko imamo štiri, pet ali šest blagajn," je Zaslav povedal vlagateljem. "In v svetu, kjer se stvari spreminjajo, kjer je veliko negotovosti in motenj, je to veliko bolj stabilno in veliko boljše kot imeti blagajno."

image_alt
Je z Netflixom konec?

To bi lahko bil tehten argument proti novim ponudnikom, kot je Netflix, ki se v celoti zanašajo na pretakanje. Težava starega Hollywooda je v tem, da imajo nekateri njegovi novejši konkurenti še večje in bolj raznolike načine poslovanja. Medtem ko bo Warnerjeva pot do dobička vključevala velike reze - že je ukinil svojo storitev pretočnih novic cnn+ in ukinil nedokončane produkcije, vključno z "Batgirl" -, Amazon ni pokazal nobenih znakov zategovanja pasu. Poleg veličastnih Prstanov moči je pred kratkim za 8,5 milijarde dolarjev kupil tudi studio Metro Goldwyn Mayer, ki stoji za filmom "James Bond", in si zagotovil pravice do ameriške nogometne lige, vredne 1 milijardo dolarjev na leto, s čimer je razširil svojo mednarodno produkcijo. Njen prvi nigerijski izvor. Investicijska banka Morgan Stanley ocenjuje, da bo Amazon letos za medijske vsebine porabil 16 milijard dolarjev, od tega največ za video vsebine. To je več kot Netflixovih 14 milijard dolarjev. Naslednje leto bi lahko Amazonova poraba dosegla 20 milijard dolarjev.

image_alt
7 najbolje prodajanih knjig vseh časov

Ker se tekmovanje za občinstvo zaostruje, je bitka med starim in novim Hollywoodom krvava kot epizoda serije Igra prestolov. Za potrošnike, ki imajo na voljo več možnosti in ponudb kot kdaj koli prej, pa je prav tako zabavna.

Več iz rubrike