IEA: Svet bo prenesel izpad ruske oskrbe z nafto

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je v četrtek, 12. maja, sporočila, da svetu ne bo primanjkovalo nafte niti ob manjši proizvodnji v Rusiji.
Fotografija: Svet bo prenesel izpad ruske oskrbe z nafto. Foto: Nick Oxford / Reuters
Odpri galerijo
Svet bo prenesel izpad ruske oskrbe z nafto. Foto: Nick Oxford / Reuters

Potem ko je Mednarodna agencija za energijo (IEA) 16. marca opozorila, da bi lahko od aprila dalje prišlo do zaustavitve proizvodnje treh milijonov sodov na dan, je to številko že drugič znižala, saj je ugotovila, da se je »izklopilo le milijon sodov na dan«.

image_alt
Putin uresničil grožnjo; EU ob popolnem zaprtju pipe grozi recesija

IEA s sedežem v Parizu je dejala, da bosta povečanje proizvodnje drugje in počasnejša rast povpraševanja zaradi zaprtja na Kitajskem preprečila velik primanjkljaj. »Sčasoma se pričakuje, da bodo stalno naraščajoče količine iz držav OPEC+ na Bližnjem vzhodu in ZDA skupaj z upočasnjeno rastjo povpraševanja preprečile akutni primanjkljaj ponudbe ob vse hujših ruskih motnjah v dobavi,« je IEA navedla v svojem zadnjem mesečnem poročilu o nafti.

Upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem

Ocena mednarodne agencije kaže, da bi lahko bil gospodarski učinek nadaljnjih sankcij proti ruski energiji, ki jih je pripravila Evropska unija, omejen. »Pričakuje se, da bodo naraščajoče cene na črpalkah in upočasnjena gospodarska rast znatno omejili okrevanje povpraševanja do konca leta in v letu 2023,« je dejala IEA in dodala, da so omejitve, namenjene omejevanju izbruha covida-19 na Kitajskem, povzročile daljšo gospodarsko upočasnitev na Kitajskem.

Zdravstveni delavci v začasnem laboratoriju med izbruhom koronavirusne bolezni v Pekingu na Kitajskem, 10. maj 2022. Foto: China Daily / Reuters
Zdravstveni delavci v začasnem laboratoriju med izbruhom koronavirusne bolezni v Pekingu na Kitajskem, 10. maj 2022. Foto: China Daily / Reuters

Zaradi počasnejšega izvoza proizvodov in zmanjšanja domačega povpraševanja je bilo prejšnji mesec »zaprtih« približno milijon sodov dnevno (ang. barrels per day - bpd) ruske nafte, kar je približno pol milijona bpd manj, kot je agencija napovedala prejšnji mesec, navaja Reuters. IEA meni, da se bo ta številka maja povečala na 1,6 milijona bpd, junija na dva milijona in od julija naprej na skoraj tri milijone, če bodo sankcije preprečile nadaljnje nakupe ali širitev.

image_alt
Podcenjen vpliv korona-krize na Kitajskem bo ponovno pretresel svet

ZDA in druge članice IEA so se zavezale, da bodo v okviru drugega letošnjega polnjenja kriznih zalog sprostile 240 milijonov sodov nafte, potem ko je IEA novembra izločila sprostitev pod vodstvom ZDA, ker takrat ni zaznala večjih motenj v oskrbi.

Ruski izvoz se je sicer aprila v primerjavi s prejšnjim mesecem povečal za 620.000 bpd in dosegel 8,1 milijona bpd, kar je po navedbah IEA pomenilo vrnitev na povprečje iz januarja in februarja, saj se je ponudba preusmerila iz ZDA in Evrope, predvsem v Indijo.

EU, ki pripravlja prepoved izvoza ruske nafte, je po podatkih IEA prejšnji mesec ostala glavni trg za izvoz ruske nafte. Na ta blok zdaj odpade 43 odstotkov ruskega izvoza nafte, kar je manj kot takrat, ko je ta delež znašal približno 50 odstotkov, povzema Reuters.

image_alt
Pandemija je povečala prodajo toaletnega papirja, vojna moke in olja

Več iz rubrike