IEA: Povpraševanje po nafti bo kmalu večje kot pred pandemijo

Do konca prihodnjega leta naj bi povpraševanje po nafti doseglo ali celo preseglo raven pred pandemijo.
Fotografija: Naftna ploščad. Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Odpri galerijo
Naftna ploščad. Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Po mnenju Mednarodne agencije za energijo (IEA) se bo povpraševanje po nafti leta 2022 dvignilo na raven pred pandemijo. V agenciji so prepričani, da bosta postopno rast omogočila povečana distribucija cepiv proti covidu-19 in okrevanje svetovnega gospodarstva.
image_alt
Skrita kalkulacija v ozadju 'zelenih' e-avtomobilov

Padec povpraševanja povzročili protikoronski ukrepi


Lansko leto je povpraševanje po nafti strmo padlo. Po poročanju IEA za kar 8,6 milijona sodčkov dnevno. Temu je botroval zastoj številnih gospodarskih panog zaradi protikoronskih ukrepov. Letos se pričakuje rast povpraševanja za 5,4 milijona sodčkov dnevno, leta 2022 pa še za 3,1 milijona sodčkov dnevno.
Prva naftna vrtina na svetu v Paklenici. Foto: Jože Suhadolnik/DELO
Prva naftna vrtina na svetu v Paklenici. Foto: Jože Suhadolnik/DELO

Izpolnitev povpraševanja ne bi smel biti problem


Maja je agencija povedala, da ne pričakuje, da se bo dobava nafte povečala enakomerno s povpraševanjem, saj naj bi organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in nekatere nečlanice povečevale proizvodnjo pod pričakovanji. V junijskem poročilu pa je IEA zapisala, da pričakuje, da bo ponudba nafte rasla hitreje, kot je sprva kazalo, zato pričakujejo, da izpolnitev pričakovane rasti povpraševanja ne bo problem.
image_alt
Cene litija pognalo v višave

Če ne bo večjih sprememb politike, agencija pričakuje, da bo povpraševanje do konca leta doseglo 100,6 milijona sodčkov na dan. Čeprav naj bi se povečala tudi proizvodnja držav, ki niso članice OPEC, vendar pa še niso blizu ravni, ki lahko prepreči upad zaloge. Aprila so namreč vse industrijske zaloge OECD padle 61,3 milijona sodčkov pod povprečjem za obdobje 2016-2020.
 

Odvisno tudi od Irana


Povpraševanje se bo povečalo v bogatejših državah, ki imajo boljši dostop do cepiv, ocenjujejo strokovnjaki. Veliko pa je odvisno tudi od morebitne vrnitve iranskih sodčkov na trg. Če bodo sankcije v Iranu odpravljene, bi lahko v kratkem času na trg prišlo dodatnih 1,4 milijona sodčkov dnevno.
image_alt
Evropske borze neenotno; dražja nafta, krepkejši evro

»Najpočasnejše okrevanje bo v letalstvu«


Mednarodna agencija za energijo opozarja, da okrevanje ne bo enakomerno po vseh regijah, razlikovalo pa se bo tudi glede na sektor in proizvode. Medtem, ko se v naprednih gospodarstvih obeta hitrejše okrevanje, bi lahko počasna distribucija cepiv ogrozila okrevanje v državah, ki niso članice OECD.
Omejitve potovanja bodo verjetno še nekaj časa u veljavi, zato se najpočasnejše okrevanje pričakuje v letalskem sektorju. Foto: Matej Družnik/Delo
Omejitve potovanja bodo verjetno še nekaj časa u veljavi, zato se najpočasnejše okrevanje pričakuje v letalskem sektorju. Foto: Matej Družnik/Delo

Najpočasnejše okrevanje IEA pričakuje v letalskem sektorju, saj bodo verjetno nekatere omejitve potovanja še nekaj časa v veljavi. Prav tako bo manjše povpraševanje po bencinu. Med pandemijo se je namreč močno povečala praksa dela od doma, hkrati pa se nenehno povečuje delež uporabe električnih vozil.

Kot je IEA zapisala v junijskem poročilu, meni, da bo sektor rafinerij še vedno pod pritiskom. Kljub optimistični napovedi bo povpraševanje pod ravnijo iz leta 2017. Svetovna povprečna izkoriščenost doseže komaj 78 odstotkov, kar pa omejuje povečanje marž v rafineriji.

Več iz rubrike