Hude poplave v Avstraliji, evakuacija grozi pol milijona ljudem

Oblasti so 200.000 prebivalcem že odredile, da morajo zapustiti domove.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Pool New/Reuters
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Pool New/Reuters

Avstralski Novi Južni Wales se zaradi vztrajnega dežja spopada s hudimi poplavami, zaradi katerih evakuacija grozi kar pol milijona ljudem. Oblasti so 200.000 ljudem že odredile, da morajo zapustiti domove, po besedah premiera te zvezne države Dominica Perrotteta pa utegne število evakuiranih narasti še za okoli 300.000.

Kot je posvaril Perrottet, je danes pod vodo že velik del zvezne države, stvari pa se bodo, preden bo začelo iti na bolje, še poslabšale, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V minulih 24 urah so morale različne reševalne službe posredovati več kot 3100-krat. Od tega so 220-krat ljudi reševale pred naraslo vodo, skoraj 60-krat na širšem območju Sydneyja.

image_alt
Vpliv ukrajinsko-ruske krize na slovenska podjetja

Hude poplave med drugim napovedujejo na zahodu tega največjega avstralskega mesta vzdolž več rek in v visoki pripravljenosti je več tamkajšnjih predmestij.

Že teden dni trajajoče poplave terjale najmanj 14 življenj

Tudi v sosednji zvezni državi Queensland po besedah premierke Annastacie Palaszczuk razmere ostajajo zelo negotove in naslednjih od 24 do 48 ur bo kritičnih. »To so časi, kakršnih še ni bilo. V Brisbaneu živim že celo življenje ter takšnih neurij in poplav še nisem videla, vse nas napada naenkrat,« je opisala situacijo.

image_alt
Trgovska veriga za oblačila in izdelke za dom prihaja v Slovenijo

Že teden dni trajajoče poplave, ki so posledica dolgotrajnega deževja, so sicer ob zahodni avstralski obali do srede terjale najmanj 14 življenj, devet v Queenslandu in pet v Novem Južnem Walesu. Dež spremljajo silovit veter in huda neurja, kar razmere še dodatno poslabšuje. Samo danes naj bi na območju Sydneyja padlo dodatnih od 50 do 150 milimetrov dežja.

Avstralija je še posebej izpostavljena podnebnim spremembam, temperature tam hitreje naraščajo kot v svetu v povprečju, kar vodi v vse pogostejše in močnejše poplave, vročinske valove in požare v naravi, ciklone in suše.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Več iz rubrike