Hrvaški siri do prestižnih svetovnih nagrad; sledi avtohtona konoplja

Proizvajalec Sirana Gligora s hrvaškega otoka Pag se je ponovno izkazal in prejel več mednarodnih nagrad.
Fotografija: Paški sir spada v kategorijo najboljših na svetu. FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini 
Odpri galerijo
Paški sir spada v kategorijo najboljših na svetu. FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini 

Paška Sirana Gligora se je udeležila dveh prestižnih mednarodnih tekmovanj - svetovnega prvenstva v siru (WCCC) v Wisconsinu in Great Taste Awards 2020 v Veliki Britaniji.
 
Na tekmovanju WCCC so si Hrvati prislužili naslednje nagrade:
  • Najboljši v razredu - Dinarski sir, zorjen v stisnjenem vinskem grozdju
  • Druga nagrada - Žigljen, zorjen v oljčnih tropina, Likotin
  • Tretja nagrada - sir Kordun, sir Kolan, zorjen v stisnjenem vinskem grozdju
Na podelitvi nagrad Great Taste Awards 2020 je bil Paški sir Gligora nagrajen z dvema zvezdicama, Kozlar, zorjen v oljčnih tropinah, pa z eno zvezdico.
 
»S tem smo potrdili kontinuiteto kakovosti paškega sira in rafiniranih sirov, saj je že Likotin, zorjen v oljčnem olju, lani dobil tri zvezdice,« so dejali iz Gligore.


Nagrada Great Taste Awards je bila ustanovljena leta 1994 in je znana tudi kot pečat odličnosti, nagrada Guild of Fine Food's Great Taste Award nagrajuje predvsem okuse, vsi izdelki pa se pred okušanjem odstranijo iz embalaže.
 
Letos je bilo prisotnih 144 sodnikov; kritiki hrane, kuharji, gostinci, trgovci na drobno, proizvajalci, gastro novinarji in vplivneži. Vsi našteti so se skupaj odločili, kateri izdelki si zaslužijo eno, dve ali tri zvezdice.
 
Sodništvo se je začelo tik pred razglasitvijo pandemije covida-19, zato se je postopek zavlekel v jesen. Letos je bilo registriranih več kot 12.700 izdelkov, nagrajenih pa je bilo 5.294 izdelkov.

Več nagrad za Gligoro. FOTO: Great Taste 2020
Več nagrad za Gligoro. FOTO: Great Taste 2020

 

Sir s hrvaškega otoka Pag dobil zaščiteno geografsko označbo


Evropska komisija je lani odobrila zaščiteno geografsko označbo za paški sir, znano hrvaško blagovno znamko ovčjega sira z otoka Pag. Paški sir je vpisan v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb, kar pomeni, da je sir dobil zaščito tudi na evropski ravni.

Paški sir izdelujejo samo iz ovčjega mleka od ovc z otoka Pag ter dveh manjših otokov Maun in Škrda, ki ležita nedaleč od južne obale Paga. Proizvodnja je omejena in določena s številom ovc, količino mleka in časom izdelave sira.

Zaščiteni hrvaški siri. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann 
Zaščiteni hrvaški siri. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann 
Sir izdelujejo predvsem v majhnih družinskih kmetijah na Pagu, na katerih gojijo tudi ovce. Znanje o tradicionalni pridelavi paškega sira se tako prenaša znotraj družin že stoletja.

Najbolj znani hrvaški sir so omenili že leta 1831 v Novem univerzalnem geografskem slovarju (Nouveau dictionnaire géographique universel) kot Peski sir, so spomnili na spletni strani Evropske komisije. Kot so dodali, je v bazi podatkov zaščitenih geografskih označb tudi 1450 drugih izdelkov.
 

V prihodnje med avtohtonimi izdelki s Paga poleg sira tudi konoplja


Hrvaški otok Pag je mnogim turistom znan predvsem po norih poletnih zabavah ob elektronski glasbi na plaži Zrće. Novo blagovno znamko za otok pa načrtuje lastnik podjetja Hemps iz Zagreba Tvrtko Kračun, ki v svojih trgovinah v Zagrebu in Karlovcu prodaja več kot 600 izdelkov iz konoplje. Prepričan je, da bo Pag nekoč znan tudi po avtohtonih izdelkih iz konoplje, kot že slovi zaradi svoje soli, sirov, čipk in jagenjčkov.

Zrče. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Zrče. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Načrtuje, da bo po letošnjem preizkusu na manjšem zemljišču naslednje leto posadil industrijsko konopljo na približno 4000 kvadratnih metrih površine, kar bo zastavilo temelj za resno proizvodnjo izdelkov iz industrijske konoplje. Gojil bo zvrsti, ki so dovoljene v EU. Iz paške konoplje namerava pripravljati predvsem kozmetične izdelke. Doslej je blago za svoje trgovine uvažal iz osmih držav, tudi iz Slovenije.

Kračunova družina izvira s Paga, konopljo bodo gojili tam, kjer je družina nekoč imela vinograde. Številne paške vinograde je lani uničila burja, je spomnil. »Nameravamo povezati družinsko zgodbo z zgodbo tega krutega otoka, na katerem zelo težko karkoli uspeva. Kar pa uspeva, je izjemne kakovosti. Če bo projekt uspešen, bo to pomenilo odpiranje novih delovnih mest na otoku,« je dejal Kračun v pogovoru za hrvaški novičarski tportal.hr.

Na Hrvaškem so lani dovolili gojenje industrijske konoplje za potrebe kozmetične, živilske, tekstilne, gradbene, papirne in avtomobilske industrije, kot tudi za proizvodnjo biogoriv. Kračun je prepričan še, da je tudi legalizacija kanabisa na Hrvaškem le vprašanje časa.

Pridelava in predelava industrijske konoplje v Slavoniji. Hrvaška. FOTO: Vogel Voranc
Pridelava in predelava industrijske konoplje v Slavoniji. Hrvaška. FOTO: Vogel Voranc
Kot je pojasnil, izdelki, ki jih trenutno prodajajo v svojih trgovinah, temeljijo na legalni snovi iz industrijske konoplje kanabidiolu (CBD), ki ne vsebuje ravni psihoaktivnega tetrahidrokanabinola (THC), kot ga lahko indijska konoplja, ki jo je na Hrvaškem prepovedano gojiti.

Vsi artikli so laboratorijsko preizkušeni in imajo ustrezna dovoljenja, je povedal Kračun za Radio Pag, ki je prejšnji mesec poročal o projektu gojenja industrijske konoplje na Pagu.

Projekta blagovne znamke paške konoplje in Paga kot otoka kanabisa še ni uradno predstavil lokalnim oblastem na otoku. Je pa prepričan, da bo odziv pozitiven, kot je bil po njegovih besedah med večino prebivalcev. Zainteresirani so za sodelovanje, nekateri pa celo brezplačno nudijo svoja zemljišča za gojenje industrijske konoplje, je še povedal.
 
 

Več iz rubrike