Hrvaški premier napoveduje uvedbo vizumov za digitalne nomade

Digitalni nomadi so osebe, ki niso odvisne od lokacije in uporabljajo tehnologijo za opravljanje svojega dela.
Fotografija: Število digitalnih nomadov se v zadnjih letih povečuje. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Število digitalnih nomadov se v zadnjih letih povečuje. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Digitalnim nomadom, ki želijo živeti na Hrvaškem, bi se sanje lahko kmalu uresničile. Hrvaški premier Andrej Plenković je namreč naznanil postopek uvedbe digitalnih nomadskih vizumov, kar bo mednarodnim osebam, katerih delo ni vezano na lokacijo, omogočila delo na Hrvaškem.

Potezo je Plenković napovedal prek objave na Twitterju, v kateri je dejal, da bo Hrvaška prilagodila zakon o tujcih in zakonsko uredila bivanje digitalnih nomadov.

Pred razglasitvijo odločitve se je hrvaški premier srečal z nizozemskim podjetnikom Janom de Jongom, ki že 14 let živi in dela v mestu Split na Hrvaškem.

»[Srečanje] z nizozemskim podjetnikom Janom de Jongom, ki biva v Splitu, o novem zakonu o tujcih, s katerim bo Hrvaška postala ena prvih držav na svetu, ki je zakonsko uredila bivanje 'digitalnih nomadov',« je tvitnil premier in v tvit priložil sliko sestanka.


Pred tem je de Jong poslal Plenkoviču odprto pismo, v katerem je premiera pozval, naj uredi vizum, ki bi mednarodnim državljanom na Hrvaškem omogočil bivanje kot digitalni nomadi. Kot dobro prakso je izpostavil primer Estonije, ki je kot ena prvih držav na svetu uvedla takšen vizum.Kljub podpori premierja bo za spremembo vizuma treba spremeniti zakon o tujcih, ki ga bo z večino moral najprej sprejeti parlament.

Število digitalnih nomadov se v zadnjih letih povečuje, kar je številne vlade spodbudilo, da spremenijo svoje zakone o bivanju in delu tujcev. Glede na poročilo MBO Partners se samo v ZDA, kot digitalni nomadi predstavlja 4,8 milijona neodvisnih delavcev.

V istem poročilu je razvidno, da je produktivnost tovrstnnih delavcev za 13 odstotkov višja kot med pisarniškimi delavci, hkrati pa je za 23 odstotkov manj verjetno, da si bodo za bolniško vzeli proste dni.
 

Več iz rubrike

aktualno

Odpoklic: Nemška agencija opozarja na napako v Teslinih vozilih

Nemška agencija za cestni promet KBA pravi, da ima 59.000 vozil Tesla napako v programski opremi.

aktualno

Zaradi vročine je v živalskem vrtu na razpolago tudi sladoled

Poletna vročina vpliva tudi na živali v ljubljanskem živalskem vrtu, zato oskrbniki poskrbijo za pravilne življenjske pogoje.

aktualno

V ZDA naj bi poskušali aretirati ženske, ki bi splav opravile drugje

Ameriški predsednik Biden predvideva, da bodo določene zvezne države poskušale aretirati tiste ženske, ki bodo potovale, da opravijo splav.

aktualno

Norveška je začela vojno s prirejenimi telesi v oglasih

Retuširane ali prirejene slike, ki se uporabljajo v komercialnih oglasih na Norveškem, morajo od včeraj naprej vsebovati enotno obvestilo o tem.

Komentarji: