Hrana se je podražila

Svetovne cene hrane so se junija povišale prvič od začetka leta, kaže poročilo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/delo

Potem ko so se svetovne cene hrane med vrhuncem pandemije covid-19 občutno znižale - navzdol jih je v prvi vrsti potisnilo zmanjšano povpraševanje in strmoglavljenjem cen nafte - je indeks cen hrane junija znašal 93,2 točke, kar je približno 2,4 odstotka več kot prejšnji mesec.

Stroški rastlinskega olja so po padcu štiri mesece zapored poskočili za 11,3 odstotka. Sladkor je postal dražji za 10,6 odstotka, mlečni izdelki pa za 4 odstotke. Cene žitaric in mesa so se od maja znižale za 0,6 odstotka.Glede na poročilo naj bi svetovna proizvodnja žit dosegla novo rekordno raven 2,7 milijarde ton leta 2020. Napovedi za pridelavo pšenice so se dvignile za Indijo in Rusijo.

V maju so svetovne cene hrane zaradi negativnih učinkov pandemije koronavirusa od decembra 2018 dosegle rekordno nizko raven. Majski padec je vplival na vse kategorije razen sladkorja.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: