Hrana se je podražila

Svetovne cene hrane so se junija povišale prvič od začetka leta, kaže poročilo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/delo

Potem ko so se svetovne cene hrane med vrhuncem pandemije covid-19 občutno znižale - navzdol jih je v prvi vrsti potisnilo zmanjšano povpraševanje in strmoglavljenjem cen nafte - je indeks cen hrane junija znašal 93,2 točke, kar je približno 2,4 odstotka več kot prejšnji mesec.

Stroški rastlinskega olja so po padcu štiri mesece zapored poskočili za 11,3 odstotka. Sladkor je postal dražji za 10,6 odstotka, mlečni izdelki pa za 4 odstotke. Cene žitaric in mesa so se od maja znižale za 0,6 odstotka.Glede na poročilo naj bi svetovna proizvodnja žit dosegla novo rekordno raven 2,7 milijarde ton leta 2020. Napovedi za pridelavo pšenice so se dvignile za Indijo in Rusijo.

V maju so svetovne cene hrane zaradi negativnih učinkov pandemije koronavirusa od decembra 2018 dosegle rekordno nizko raven. Majski padec je vplival na vse kategorije razen sladkorja.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Ni enotnega recepta za uspeh startupa, je pa nujno, da si prilagodljiv

Spremembe zaradi krize čutijo startupi po celem svetu. Zdaj uspevajo zgolj najbolj prilagodljivi, pa je ključni poudarek govorcev konference NextRound.

aktualno

Teršek in Pavlin ostro nad prepoved gibanja; javnost kritična do nošenja mask n…

Pravnik Andraž Teršek in odvetnik Damijan Pavlin v pobudi za presojo ustavnosti, ki sta jo danes naslovila na ustavno sodišče, trdita, da lahko država prepove gibanje po državi in določi policijsko u…

aktualno

Višina pokojnine in trenutno stanje na področju upokojevanja

Kakšen je položaj žensk na trgu dela in ob upokojevanju in zakaj je pomembno, da o upokojitvi razmišljamo pravočasno?

aktualno

Mikrobiologinja Maja Rupnik: Lahko da bo covid-20 še bolj nevaren

Vodja oddelka za mikrobiološke raziskave v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maja Rupnik meni, da bo po letošnji zimi prišel nov val okužb z novim koronavirusom še naslednj…

Komentarji: