GZS: Gospodarski oskarji za najbolj pogumne in neuklonljive

Na včerajšnji podelitvi nagrad GZS smo slišali, da bo Slovenija z znanjem in izkušnjami premagala izzive
Fotografija: Moč smo ljudje, je bil naslov sinočne podelitve nagrad GZS. FOTO: DELO
Odpri galerijo
Moč smo ljudje, je bil naslov sinočne podelitve nagrad GZS. FOTO: DELO

Slovenija je za razliko od izstopanja iz zadnje finančne krize danes v boljši kondiciji, a vojna v Ukrajini že prinaša nova tveganja, je ob podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke poudaril predsednik države Borut Pahor. Prepričan je, da bomo z znanjem in izkušnjami premagali te izzive.

"Generalna pozicija je s finančnega vidika, tako pri podjetjih kot tudi pri prebivalstvu v naši državi, vzpodbudna. Še posebej, če jo primerjamo z državami zahodne Evrope in s stanjem v času finančne krize," je ob začetku slovesnosti v Cankarjevem domu v Ljubljani dejal Pahor.

Kot je opozoril, vojna v Ukrajini prinaša pomembne posledice, kot so manjša blagovna menjava, višje cene energije, padec zaupanja in povečanje različnih tveganj, tudi prehranskega, vse to pa ima pomemben vpliv na inflacijska gibanja.

Pri soočenju z izzivi bo v prihodnje po Pahorjevem prepričanju pomembno vlogo igral socialni pakt med vlado, delojemalci in delodajalci, ob čemer po oceni predsednika republike med deležniki vlada splošna volja za sodelovanje.

image_alt
Minimalna plača odslej višja, GZS odločno proti

GZS je v Cankarjevem domu že 54. zapored podelila nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

Nagrajenci so:

  1. predsednik uprave skupine Kolektor Radovan Bolko
  2. direktor družbe REM Igor Kastelic
  3. direktorica družbe Roto Slovenija Nuša Pavlinjek Slavinec
  4. direktor družbe Atlantic Droga Kolinska Enzo Smrekar
  5. direktor družbe Bintegra Dušan Rauter

image_alt
[INTERVJU] Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Vsi nagrajenci so v svojih govorih poudarili pomen sodelovanja, zaupanja in spoštovanja, predvsem znotraj lastne ekipe.

"Spoštljivost, ki je v današnjem svetu zelo primanjkuje, je temelj za gradnjo medsebojnega zaupanja ljudi. In ljudje so pot do uspeha," je dejal Kastelic.

"Ekipa lahko deluje samo, če so dobri odnosi, zato pa je potrebna poslovna kultura, ki temelji na partnerstvu. To pa je mogoče doseči, ko vladata zaupanje in spoštovanje," pa je ocenil Smrekar in dodal, da se to najbolj vidi v krizah, kakršni smo bili priča v zadnjih dveh letih.

Po besedah Nuše Pavlinjek Slavinec je nagrada rezultat odličnega dela vseh sodelavcev. "Zavedam se, da kadar imaš dober izdelek in ekipo, je meja - le nebo," je poudarila.

Nuša Pavlinjek Slavinec Foto Joze Pojbic
Nuša Pavlinjek Slavinec Foto Joze Pojbic

Zaposleni so naše največje bogastvo, brez energičnih in samoiniciativnih zaposlenih pa ni uspeha, je prepričan Rauter.

"Ob sebi moraš imeti odlične sodelavce, dobre time, vrhunske ekipe. In ko sodelovanje temelji še na odprti komunikaciji in prenosu znanja, pozitivni energiji in neustrašni usmerjenosti v prihodnost, si zmagovalec ti, tvoji sodelavci in tvoje podjetje," pa je zbranim pojasnil Bolka.

Radovan Bolka. Foto: DELO
Radovan Bolka. Foto: DELO

Na pomembnost dobre kemije v kolektivu je opozoril tudi predsednik GZS Tibor Šimonka. "Če verjameš in zaupaš ljudem, si že na pol poti do cilja," je povedal. Verjame, da ima slovensko gospodarstvo pogum in vizijo, zaradi česar se bo uspešno spopadla z vsemi izzivi, ki so pred nami.

Gospodarski oskarji

Nagrade, ki so najstarejšo tovrstno priznanje v Sloveniji, so po navedbah GZS namenjene gospodarstvenikom, ki trajnostno ustvarjajo presežke - imajo večletne odlične rezultate na domačem in svetovnih trgih, razpolagajo z inovativno poslovno filozofijo in ravnajo s premišljenimi poslovnimi potezami. Vključno z letošnjimi nagrajenci je nagrade doslej prejelo 355 gospodarstvenikov in 30 gospodarstvenic.

Današnjega dogodka so se poleg vodstva GZS in smetane slovenskega gospodarstva udeležili tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, aktualni gospodarski minister Matjaž Han in njegov predhodnik Zdravko Počivalšek ter ljubljanski župan Zoran Janković.

Osebna izkaznica Nagrade GZS

Najstarejše tovrstno priznanje v Sloveniji - tokrat se podeljuje že 54-tič.

Ustanovljena leta 1968 s Sklepom o ustanovitvi nagrade Borisa Kraigherja za izjemne dosežke trajnejšega pomena  v organizaciji in vodenju gospodarskih organizacij, ki odločilno vplivajo na izboljšanje ekonomskega položaja gospodarskih subjektov.

Prvič podeljena leta 1969 - ob obletnici smrti Borisa Kraigherja.

Vodilo nagrade: izjemni dosežki trajnejšega pomena.

Prejemniki: gospodarstveniki, ki trajnostno ustvarjajo presežke:

– imajo večletne odlične rezultate na domačem in svetovnih trgih, razpolagajo z inovativno poslovno filozofijo in ravnajo s premišljenimi poslovnimi potezami. Dosegajo preboje v svojih tržnih nišah in so lahko vodilni na domačem ali tujem trgu. S svojim delovanjem in aktivnostmi dokazujejo, da je mogoče odlične rezultate v zadovoljstvo vseh deležnikov

– kupcev in lastnikov, zaposlenih in okolja

– doseči tudi v najzahtevnejših pogojih poslovanja. Prejemniki nagrade se tako uvrstijo v družbo najvidnejših gospodarstvenikov, ki s svojim delovanjem pomembno sooblikujejo gospodarsko in družbeno okolje, v katerem delujejo.

Rdeča nit letošnje podelitve: Moč smo ljudje.

Nagrada v številkah

Vključno z letošnjimi nagrajenci je nagrado GZS doslej prejelo:

  •  355 gospodarstvenikov in
  •  30 gospodarstvenic

Komisija za nagrade

Komisijo za nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke (imenovana na Upravnem odboru GZS 20. junija 2019) sestavljajo:

predsednik: dr. Otmar Zorn, nagrajenec GZS, člani - nekdanji nagrajenci GZS: Boštjan Gaberc, Andrej Gradišnik, Petra Melanšek, Martin Novšak, dr. Mark Pleško, Ariana Grobelnik, GZS.

image_alt
GZS podprla predlog zakona o davku od virtualnih valut

Več iz rubrike