Gradbeništvo v EU junija z rastjo, Slovenija z največjim padcem

Obseg gradbenih del v območju z evrom kot celotni EU se je junija povečal, rast na mesečni ravni je bila štiri- oziroma 2,9-odstotna. Slovenija je medtem po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat s 7,1-odstotnim padcem zabeležila največji upad obsega gradbenih del.
Fotografija: Največje padce obsega gradbenih del so na letni ravni zabeležile Slovaška (-17,8 odstotka), Madžarska (-15,7 odstotka) in Slovenija (-15,3 odstotka). FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Največje padce obsega gradbenih del so na letni ravni zabeležile Slovaška (-17,8 odstotka), Madžarska (-15,7 odstotka) in Slovenija (-15,3 odstotka). FOTO: Leon Vidic/Delo

Gradbeništvo je tako zabeležilo še en mesec rasti, potem ko se je obseg tovrstnih del v maju v območju z evrom povečal za 29,4 odstotka in v celotni EU za 22,3 odstotka.

Junija se je na mesečni ravni v območju z evrom za 4,5 odstotka povečala gradnja stavb in za 2,3 odstotka obseg del na gradbenih inženirskih objektih. V EU se je gradnja stavb povečala za 3,2 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa za 1,8 odstotka.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so največjo rast gradbeništva zabeležile Francija (+12 odstotkov), Madžarska (+6,1 odstotka) in Bolgarija (+4,7 odstotka). Največje padce so medtem zabeležile Slovenija (-7,1 odstotka), Švedska (-6,6 odstotka) in Slovaška (-4,9 odstotka).Gradbeništvo se je na letni ravni skrčilo. V območju z evrom je bil obseg gradbenih del junija za 5,9 odstotka manjši kot junija lani, v celotni EU pa za 5,8 odstotka.

V območju z evrom je gradnja stavb upadla za 6,6 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa se je zmanjšal za 2,6 odstotka. V EU se je obseg gradnje stavb zmanjšal za 6,2 odstotka in obseg del na gradbenih inženirskih objektih za 3,2 odstotka.

Največje padce obsega gradbenih del so na letni ravni zabeležile Slovaška (-17,8 odstotka), Madžarska (-15,7 odstotka) in Slovenija (-15,3 odstotka). Večji obseg gradbenih del pa so imele Romunija (+6,9 odstotka), Nemčija (+1,4 odstotka), Finska (+1,2 odstotka) in Nizozemska (+0,8 odstotka).

Več iz rubrike

aktualno

Amazon: »Vredni smo 30 milijard. Kaj lahko storimo za vas?«

Amazonovo 30 milijard dolarjev vredno oglaševalsko podjetje debitiralo v Cannesu

aktualno

Letalski nizkoprevozniki množično odpovedujejo lete po Evropi

Številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščala, se zdaj soočajo z velikim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so primorane odpovedovati lete.

aktualno

Ekološke sončne kreme so razočarale na testu

Kar trije ekološki izdelki testa niso opravili, čeprav so bili med dražjimi. Padel tudi izdelek slovenskega proizvajalca, ugotavlja zveza potrošnikov.

aktualno

Vlada o novih ukrepih za ublažitev visokih cen goriv

Neobdavčen znesek povračila stroškov za prevoz na delo in znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju naj bi se zvišala.

Komentarji: