Gradbeništvo v EU junija z rastjo, Slovenija z največjim padcem

Obseg gradbenih del v območju z evrom kot celotni EU se je junija povečal, rast na mesečni ravni je bila štiri- oziroma 2,9-odstotna. Slovenija je medtem po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat s 7,1-odstotnim padcem zabeležila največji upad obsega gradbenih del.
Fotografija: Največje padce obsega gradbenih del so na letni ravni zabeležile Slovaška (-17,8 odstotka), Madžarska (-15,7 odstotka) in Slovenija (-15,3 odstotka). FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Največje padce obsega gradbenih del so na letni ravni zabeležile Slovaška (-17,8 odstotka), Madžarska (-15,7 odstotka) in Slovenija (-15,3 odstotka). FOTO: Leon Vidic/Delo

Gradbeništvo je tako zabeležilo še en mesec rasti, potem ko se je obseg tovrstnih del v maju v območju z evrom povečal za 29,4 odstotka in v celotni EU za 22,3 odstotka.

Junija se je na mesečni ravni v območju z evrom za 4,5 odstotka povečala gradnja stavb in za 2,3 odstotka obseg del na gradbenih inženirskih objektih. V EU se je gradnja stavb povečala za 3,2 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa za 1,8 odstotka.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so največjo rast gradbeništva zabeležile Francija (+12 odstotkov), Madžarska (+6,1 odstotka) in Bolgarija (+4,7 odstotka). Največje padce so medtem zabeležile Slovenija (-7,1 odstotka), Švedska (-6,6 odstotka) in Slovaška (-4,9 odstotka).Gradbeništvo se je na letni ravni skrčilo. V območju z evrom je bil obseg gradbenih del junija za 5,9 odstotka manjši kot junija lani, v celotni EU pa za 5,8 odstotka.

V območju z evrom je gradnja stavb upadla za 6,6 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa se je zmanjšal za 2,6 odstotka. V EU se je obseg gradnje stavb zmanjšal za 6,2 odstotka in obseg del na gradbenih inženirskih objektih za 3,2 odstotka.

Največje padce obsega gradbenih del so na letni ravni zabeležile Slovaška (-17,8 odstotka), Madžarska (-15,7 odstotka) in Slovenija (-15,3 odstotka). Večji obseg gradbenih del pa so imele Romunija (+6,9 odstotka), Nemčija (+1,4 odstotka), Finska (+1,2 odstotka) in Nizozemska (+0,8 odstotka).

Več iz rubrike