Gospodarstvo se odbija od dna, ampak težav še ni konec

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v objavljenem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih Sloveniji izboljšal napoved gibanja BDP za letos, napoved za 2021 pa je slabša.
Fotografija: Najnovejše napovedi za Slovenijo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Najnovejše napovedi za Slovenijo. FOTO: Shutterstock

IMF Sloveniji za letos napoveduje 6,7-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), naslednje leto pase pričakuje 5,2-odstotno rast. Za letos IMF napoveduje še 0,5-odstotno inflacijo, v prihodnjem letu naj bi ta znašala 1,8 odstotka. Stopnja brezposelnosti naj bi bila letos osemodstotna, prihodnje leto pa šestodstotna. Primanjkljaj v tekoči bilanci naj bi letos znašal 4,5-odstotka BDP in v letu 2021 3,9 odstotka.

Poročilo o globalni finančni stabilnosti za letos Sloveniji napoveduje 8,8-odstotni proračunski primanjkljaj, prihodnje leto 2,8-odstotnega, v presežek, ki je lani znašal 0,5-odstotka BDP, pa naj bi se slovenski proračun vrnil šele do leta 2024, ko naj bi znašal 0,1 odstotka BDP.
 

Najnovejše napovedi BDP za Slovenijo v tabeli


Objavljamo posodobljeno tabelo napovedi domačih in mednarodnih ustanov.
Rast BDP /čas objave 2020 2021 2022

 
Umar/sep 20 -6,7% 5,1% 3,7%
Banka Slovenije/jun 20 -6,5% 4,9% 3,6%
Evropska komisija/jul 20 -7,0% 6,1%  
OECD/jun 20 -7,8% 4,5%  
EBRD/okt 20 -7,5% 3,5%  
IMF/okt 20 -6,7% 5,2%  
Vir: Navedene institucije      


Napovedi za druga območja 


IMF je napoved za letos izboljšal, napoved za prihodnje leto pa poslabšal tudi za druga območja in države. Območje evra naj bi letos beležilo 8,3-odstotni padec BDP, kar je 1,9 odstotne točke bolje od prejšnje napovedi, prihodnje leto 5,2-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,8 odstotne točke slabše, kot je napovedal aprila.

IMF je zelo izboljšal obete za ZDA za letos, in sicer jim namesto osemodstotnega padca napoveduje 4,3-odstotni padec BDP. Za leto 2021 po novem pričakuje 3,1-odstotno rast, kar je 1,4 odstotne točke slabše od junijske napovedi.

Nemčiji za letos sedaj napoveduje šestodstotni padec BDP, v letu 2021 pa 4,2-odstotno rast, Franciji letos 9,8-odstotni padec, prihodnje leto šestodstotno rast, Italiji letos 10,6-odstotni padec, prihodnje leto 5,2-odstotno rast, Španiji pa letos 12,8-odstotni padec in prihodnje leto 7,2-odstotno rast.


Kitajski se po oceni IMF letos obeta 1,9-odstotna in v prihodnjem letu 8,2-odstotna rast, Japonski letos 5,3-odstotni padec BDP, prihodnje leto pa 2,3-odstotno rast. Indijo naj bi letos čakal 10,3-odstotni padec BDP in prihodnje leto 8,8-odstotna rast, Veliko Britanijo letos padec za 9,8 odstotka, prihodnje leto rast za 5,9 odstotka, Rusijo pa letos 4,1-odstotni padec in leta 2021 2,8-odstotna rast.

Brazilsko gospodarstvo naj bi letos nazadovalo za 5,8-odstotka, prihodnje leto pa zraslo za 2,8 odstotka. Podsaharska Afrika naj bi letos beležila triodstotno nazadovanje BDP, prihodnje leto pa 3,1-odstotno rast.

Svetovno gospodarstvo naj bi se po najnovejši napovedi letos skrčilo za 4,4 odstotka (po prejšnji napovedi za 4,9 odstotka), prihodnje leto pa zraslo za 5,2 odstotka (po prejšnji napovedi za 5,4 odstotka).

 

Več iz rubrike

aktualno

Razglašeni letošnji najlepši in najgostoljubnejši kraji v Sloveniji

Turistična zveza Slovenije (TZS) je v soboto razglasila letošnje dobitnike priznanj v akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna.

aktualno

Slovenija se uvršča v sam vrh glede očetovskega dopusta, Hrvaška glede materins…

Kakšne so pravice novopečenih staršev pri koriščenju dopusta po posameznih državah? Kakšne so pravice istospolnih parov po svetu do posvojitve?

aktualno

Slovenski Viberate pritegnil zanimanje največjih založbenih hiš

Podjetje Viberate je predstavilo analitično orodje za glasbeno industrijo, ki jo je koronakriza močno zdesetkala, zanimanje pa kažejo tudi največje založbe.

aktualno

Pripravljenost vlade na nov val okužb po večini ocenjena z najnižjo oceno

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, bistveno pa upada tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo.

Komentarji: