Gospodarsko ohlajanje, recesije pa za zdaj še ni

Na Sursu pojasnili četrtletni padec BDP, ki pa je po oceni analitike GZS verjetno deloma tudi posledica spremembe zalog. A očitno gremo po poti Nemčije.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Gospodarska rast se je v tretjem četrtletju izrazito umirila, medletno je znašala 3,4 odstotka, širše, v prvih devetih mesecih, pa je bila skupaj še sedemodstotna. Pa vendar, ob ohlajanju gospodarstva je bil BDP v obdobju od začetka julija do konca septembra po sezonsko prilagojenih podatkih celo za 1,4 odstotka manjši kot v četrtletju poprej, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs). Ob tem pravijo, da zaradi številnih negotovosti ni mogoče oceniti, ali bi Slovenija letos lahko zašla v tehnično recesijo, ki pomeni negativno rast v dveh zaporednih četrtletjih.

Kako vzroke za tolikšni četrtletni padec BDP vidi glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc? Kaj lahko razberemo iz podatkov o vse manjši porabi električne energije v Sloveniji v zadnjih mesecih? Kako nekdanji guverner BS Mitja Gaspari napoveduje gospodarska gibanja v prihodnjih četrtletjih? 

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike