Gospodarska rast evroobmočja maja 2021 največja v zadnjih treh letih

Zadnje leto je bilo za evropsko gospodarstvo zelo težko, vendar vse kaže na to, da se situacija končno obrača na bolje.
Fotografija: FOTO: Lisi Niesner / Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Lisi Niesner / Reuters

Podatki za maj 2021 kažejo, da je gospodarska rast evroobmočja dosegla vrhunec zadnjih treh letih. Velike zasluge lahko pripišemo Evropski centralni banki, ki je pomagala s številnimi ukrepi nujne pomoči. Evropska centralna banka sicer tako pomoč nudi zgolj, ko je to res nujno. Čim se vzpostavi normalno stanje, se vrne k tradicionalnim oblikam spodbud.

Kljub precejšnjemu izboljšanju rezultatov poslovanja evropskih podjetij pa je predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde dejala, da še ni čas za opustitev ukrepov, saj je situacija še vedno precej negotova, poroča Reuters.
image_alt
Priljubljena vplivnica ukradla identiteto, da bi dobila posojilo

»Zavezani smo k zagotavljanju ugodnih pogojev financiranja. Prezgodaj je še in na tej točki je razprava o dolgoročnih vprašanjih nesmiselna. Večkrat sem že povedala, da morajo oblikovalci politik zagotoviti pogoje za prebroditev pandemije, da bomo mi lahko izpolnili svojo funkcijo,« je dejala Lagardova.

Tudi finančna ministrstva držav evroobmočja bodo moči še naprej upirala v pomoč gospodarstvu. Vendar pa je podatek, da se stanje izboljšuje, vsekakor spodbuden.

IHS indeks, ki velja za dober kazalnik gospodarskega stanja, je maja letos znašal 56,9. Za primerjavo: njegova vrednost je še aprila znašala 53,8. Vrednost, dosežena v maju, je bila najvišja izmerjena po februarju 2018. Indeks nad 50 sicer predstavlja rast, pod 50 pa krčenje gospodarstva. V prvem četrtletju letošnjega leta je gospodarska rast znašala 1,4 odstotka, kar je boljše od pričakovanega, poroča Reuters.
 

Izboljšave pričakovane tudi v turizmu in povezanih dejavnostih


FOTO: Voranc Vogel / Delo
FOTO: Voranc Vogel / Delo
Storitvena dejavnost v Nemčiji, ki predstavlja enega največjih evropskih gospodarstev, se je v času enega leta najbolj povečala. Se pa v številnih tovarnah srečujejo z ozkimi grli pri dobavi. Francosko gospodarstvo je po odpravi številnih omejitev v zadnjem času vidno okrevalo.

Če je bilo delovanje turizma in z njim povezanih dejavnosti še lansko leto precej omejeno, pa je Evropska unija pred kratkim sprejela odločitev o njegovem ponovnem zagonu v letošnjem letu. izboljšale bi morale biti v kratkem vidne tudi v tej gospodarski panogi.

Indeks PMI, ki kaže stanje storitvene dejavnosti v evrskem območju, se je z aprilske vrednosti 50,5 v maju povzpela na 55,1, kar je prav tako najvišja vrednost po juniju 2018.

Predelovalna industrija se je skozi pandemijo prebila v precej dobrem stanju, saj so tovarne v času ukrepov večinoma normalno delovale. PMI indeks se je v tem primeru z rekordne vrednosti 62,9 v aprilu spustil na solidnih 62,8.
image_alt
Pozabljena izolska skrivnost

So se pa v tem obdobju dobavitelji surovin soočali z rekordnim povečanjem vhodnih stroškov. Podindeks se je z 82,8 povzpel na 86,5, kar je največja vrednost od spremljanja vrednosti, junija 1997.

Vse torej kaže na to, da je po izjemnem padcu gospodarstvo ponovno v vzponu. Vsekakor pa posledic, ki so jih pustili ukrepi v zadnjem letu, ne bo možno popraviti takoj. Trajalo bo še nekaj časa, preden bo situacija stabilna in podobna tisti, pred pandemijo.
 

Več iz rubrike