Google bo vložil pritožbo na 500-milijonsko globo

Ameriški tehnološki velikan je naznanil, da se bo pritožil na globo, ki jo je julija prejel zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic.
Fotografija: Foto: Charles Platiau / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Charles Platiau / Reuters

Google je pred kratkim oznanil, da se bo pritožil na globo, ki mu jo je francoski varuh konkurence naložil zaradi spora z mediji glede uporabe njihove vsebine v skladu s pravili Evropske unije o avtorskih pravicah, poroča francoska tiskovna agencija. Zaradi domnevne kršitve je dolžan poravnati znesek v višini 500 milijonov evrov. Globa mu je bila naložena julija letos.
image_alt
Najlepše peščene plaže na svetu

Kot je dejal predstavnik Googla, Sebastien Missoffe, se pri podjetju ne strinjajo z nekaterimi pravnimi elementi. Menijo namreč, da je znesek kazni nesorazmerno visok glede na prizadevanja, ki so jih vložili v sklenitev dogovora in spoštovanje novega zakona. Missoffene je v včerajšnji izjavi vztrajal, da Google ostaja zavezan podpisu sporazumov v Franciji.

Googlu je francoski varuh konkurence naložil kazen, ker naj se z mediji ne bi pogajal 'v dobri veri' o uporabi njihove vsebine v skladu s pravili EU o avtorskih pravicah. Sicer gre za najvišji znesek globe, ki jo je ta varuh konkurence kateremu od podjetij naložil zaradi neizpolnjevanja enega od sprejetih sklepov.
 

Google medijem ni izplačal predvidenega nadomestila


Google naj bi te vsebine v svojih rezultatih iskanja uporabljal, brez da bi pri tem medijem izplačal temu primerno nadomestilo. To pa kljub temu, da se je v zadnjih dveh desetletjih velik del svetovnih prihodkov od oglaševanja prelil v Googlov proračun.

Francija je sicer oktobra 2019 postala prva članica Evropske unije, ki je ratificirala evropsko direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Ta predvideva, da bi založniki medijskih publikacij, katerih delo se prikazuje na spletnih straneh, v iskalnikih in na drugih omrežjih, za to prejeli plačilo.
image_alt
Mark Zuckerberg prepričan, da bodo ljudje kmalu 'živeli' v Facebooku

Google naj bi se več mesecev izogibal spoštovanju nove evropske zakonodaje, zato mu je francoska agencija lani v spomladanskem času naložila, da se mora z mediji začeti nemudoma pogajati o višini nadomestila.

Septembra lani so nato založniki novic vložili pritožbo pri regulatorjih, da se Google izogiba izpolnjevanju svojih dolžnosti, ki so mu bile naložene z novim zakonom.

Več iz rubrike