Gojenje katere hrane bi lahko rešilo naš planet?

Tri rastline, ki bi lahko pomagale prehrambni industriji nazaj na noge
Fotografija: Amarant je izredno hranljiv, njegovi cvetovi pa privlačni na pogled FOTO: Delo
Odpri galerijo
Amarant je izredno hranljiv, njegovi cvetovi pa privlačni na pogled FOTO: Delo

Guardian poroča, da znanstveniki menijo, da so ljudje v zgodovini človeštva gojili več kot 6000 različnih rastlinskih vrst. Toda sčasoma so se kmetje nagibali k sajenju tistih z največjimi pridelki. Danes le tri poljščine - riž, pšenica in koruza - zagotavljajo skoraj polovico cvetovne prehrambne porabe.

Zaradi te odvisnosti od majhnega števila poljščin je kmetijstvo postalo ranljivo za škodljivce, bolezni, ki jih prenašajo rastline, in erozijo tal, ki uspevajo v monokulturi - praksi gojenja le ene poljščine hkrati. Prav tako se je izgubila odpornost drugih poljščin na sušo in druge naravne nesreče.

Ker so vplivi podnebne krize vse hujši, kmetje po vsem svetu ponovno odkrivajo stare pridelke in razvijajo nove hibride, ki so lahko odpornejši proti suši ali epidemijam, hkrati pa zagotavljajo pomembna hranila.

"Slišite vse statistične podatke, kot so: 'Izgubili smo 90 % vrst poljskih pridelkov'. Šele pred kratkim sem spoznal, da največja žalost ni v tem, da smo izgubili to raznolikost. Gre za to, da sploh ne vemo, da smo to raznolikost izgubili," pravi Chris Smith, ustanovitelj projekta Utopian Seed Project.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Amarant: rastlina, ki je preživela kolonizacijo

Amarant je užitna celotna rastlina, od listov do semen. Stebla amaranta, ki so visoka do osem metrov, so okronana z rdečimi, oranžnimi ali zelenimi storži, polnimi semen. V Afriki in Aziji amarant že dolgo jedo kot zelenjavo - medtem ko so avtohtoni Američani jedli tudi seme te rastline: psevdocerejsko žito, kot sta ajda ali kvinoja. Medtem ko lahko liste amaranta prepražimo ali pripravimo v mešanici, seme običajno prepražimo in ga nato pojemo z medom ali mlekom. Amarant je popolna beljakovina z vsemi devetimi esencialnimi aminokislinami in dober vir vitaminov in antioksidantov.

Fonio: tradicionalno žito, odporno na sušo

Kmetje v zahodni Afriki že tisočletja gojijo fonio - vrsto prosa, ki po okusu spominja na nekoliko bolj oreškast kuskus ali kvinojo. V preteklosti je fonio veljal za najstarejše gojeno žito v Afriki, nekateri pa so ga imeli za hrano poglavarjev in kraljev. V državah, kot so Senegal, Burkina Faso in Mali, so fonio postregli ob svetih dnevih, kot so poroke in mesec ramazan.

image_alt
6 alternativ s katerimi boste prihranili denar pri hrani

Danes se vse več pozornosti namenja foniu zaradi njegove odpornosti in koristi za zdravje. Ker se podnebje še naprej spreminja, je fonio zaradi svoje odpornosti na sušo in sposobnosti rasti v slabi zemlji postal izjemen pridelek v regijah, kjer primanjkuje vode. Ima tudi pomembno prehransko vrednost kot žito z nizko glikemijo in brez glutena, zato je dober vir aminokislin za ljudi s sladkorno boleznijo ali intoleranco na gluten.

Šele pred kratkim sem spoznal, da največja žalost ni v tem, da smo izgubili to raznolikost. Gre za to, da sploh ne vemo, da smo to raznolikost izgubili," pravi Chris Smith, ustanovitelj projekta Utopian Seed Project FOTO: Delo
Šele pred kratkim sem spoznal, da največja žalost ni v tem, da smo izgubili to raznolikost. Gre za to, da sploh ne vemo, da smo to raznolikost izgubili," pravi Chris Smith, ustanovitelj projekta Utopian Seed Project FOTO: Delo

Kitajski fižol (engl. Cowpeas): popolnoma užitna rastlina

V štiridesetih letih 20. stoletja so v ZDA pridelovali več kot 5 milijonov hektarjev kitajskega fižola. Toda veliko pred prihodom kitajskega fižola, imenovanega tudi južni fižol ali črnooki grah, v Ameriko, so ga v zahodni Afriki gojili za prehrano ljudi. Čeprav se je pridelava fižola v ZDA v zadnjih desetletjih zmanjšala, je ta stročnica v večjem delu Afrike zelo pomembna.

Medtem ko znanstveniki iščejo alternativne pridelke, je Blair dejal, da je pomembno, da najdejo takšne, pri katerih je celotna rastlina užitna. Čeprav so ljudje v preteklosti jedli predvsem semena, so tudi listnata zelenjava in stročnice dober vir beljakovin. Ker je kitajski fižol zelo odporen na sušo, je primeren tudi za čas podnebnih sprememb.

Več iz rubrike