Francija ne bo več uničevala oblek, pač pa jih bo predelovala

Kot prva na svetu bo Francija naslednje leto prepovedala uničevanje neprodanih oblačil in elektronskih pripomočkov.
Fotografija: Oblek v Franciji ne bodo več zažigali. Niti jih uničevali kako drugače. Pripravljajo zakon, ki predvideva njihovo ponovno uporabo. Foto: Jure Eržen/Delo
Oblek v Franciji ne bodo več zažigali. Niti jih uničevali kako drugače. Pripravljajo zakon, ki predvideva njihovo ponovno uporabo. Foto: Jure Eržen/Delo

Francoski premier Edouard Philippe je povedal, da bo Francija kot prva na svetu naslednje leto z zakonom prepovedala uničevanje neprodanih končnih produktov kot so obleke in elektronska oprema. Kot prva na svetu je že uzakonila prepoved uničevanja odvečne hrane pri velikih ponudnikih prehranskih izdelkov. Namesto množičnega uničevanja hrane morajo trgovinske verige hrano podariti, zdaj pa bi primer dobre prakse razširili tudi v tekstilno, elektronsko industrijo, ob strani ne bi pustili niti proizvajalcev plastike, piše britanski Telegraph.

»Okoli 650 milijonov evrov Francija vsako leto porabi za uničevanje neprodanih oblačil, elektronike, plastike. Zagotovo bi se strošku lahko izognili in neporabljene, neprodane izdelke, ki so poleg vsega v dobrem stanju, uporabili drugače,« je prepričan Philippe, ki je še enkrat opozoril na zdaj že utečeno dobro prakso trgovinskih prehranskih velikanov v Franciji (Casino, Carrefour, Auchain in Leclerc). Ti neprodano hrano zdaj donirajo ali reciklirajo.

Zakon, ki bo podobno usmerjal neprodane neprehanske produkte, bo menda stopil v veljavo že naslednje poletje. Takrat, ko bodo vse države Evropske unije dokončno prepovedale uporabo plastike za enkratno uporabo – slamice, plastične krožnike, kozarce, pribor …

Zakon, ki ga pripravljajo Francozi, pa bo vseboval tudi posebej narejeni indeks, s katerim bodo lahko trgovci določili stopnjo ponovne uporabe posameznega neprodanega izdelka in še napotke, kako jih predelati in ponuditi ponovno na trgu.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: