Formula 1 se po 40 letih vrača v Las Vegas, vozniki navdušeni

Svetovno znane neonske luči Las Vegasa bodo predstavljale kuliso za najnovejšo dirko formule 1, ko bo mesto sredi puščave od leta 2023 gostilo nočni dogodek.
Fotografija: Formula 1. Foto: Massimo Pinca / Reuters
Odpri galerijo
Formula 1. Foto: Massimo Pinca / Reuters

Velika nagrada Las Vegasa bo potekala novembra prihodnje leto in bo ena od treh dirk v ZDA, poleg Miamija in Austina. Las Vegas je sicer dirke že gostil v letih 1981 in 1982, vendar bodo dirkalniki F1 prvič dirkali na znamenitem lasvegaškem Stripu, kjer bo proga potekala mimo znanih hotelov in igralnic.

image_alt
S Formulo 1 do krajših čakalnih vrst v zdravstvu

Proga je zasnovana tako, da vključuje tri malo daljše ravnine, 14 zavojev, skupno pa je dolga dobrih šest kilometrov. Vozniki bodo na dirki za Veliko nagrado odvozili 50 krogov, najvišje pričakovane hitrosti na progi pa naj bi dosegale okoli 342 kilometrov na uro.

Vozniki so bili nad novico navdušeni

Novica je bila sicer objavljena že 30. marca, na bleščečem dogodku v Las Vegasu, ki sta se ga udeležila predsednik in izvršni direktor družbe Liberty Media Greg Maffei ter predsednik in izvršni direktor F1 Stefano Domenicali.

image_alt
Harley Davidson spreminja trg električnih koles

Slednji je povedal, da je to neverjeten trenutek za Formulo 1, ki dokazuje veliko privlačnost in rast tega športa. »Las Vegas je destinacija, ki je po vsem svetu znana po razburljivosti, gostoljubnosti, vznemirljivosti in seveda znamenitem Stripu. Ni boljšega kraja za dirko formule 1 kot svetovna prestolnica zabave in komaj čakamo, da bomo tu naslednje leto,« je dejal Domenicali in se vnaprej zahvalil vsem, ki bodo pomagali izpeljati ta dogodek.

Organizatorji na glamuroznem dogodku v Las Vegasu pričakujejo več kot 170.000 navdušencev nad kraljico avtomotošporta. Šport se je pred tem sicer težko uveljavljal v ZDA, vendar je priljubljenost v zadnjem času postopoma naraščala. »Če pomislite, kje smo bili v ZDA še pred nekaj leti, je bilo težko organizirati eno samo dirko, polno ljudi,« je dejal Domenicali in dodal: »Zdaj smo polno zasedeni.«

image_alt
Koliko zasluži Lewis Hamilton?

Predsednik organizacije F1 je pojasnil, da je zanimanje povečala tudi Netflixova dokumentarna serija 'Drive to Survive'. Izrazil je upanje, da bo Netflix posnel peto sezono, kljub kritikam nekaterih voznikov, med njimi svetovnega prvaka Maxa Verstappena, da so zgodbe prirejene. Vozniki Formule 1 so bili sicer nad novico, da bodo dirkali v Las Vegasu, navdušeni.

Več iz rubrike