Fizično delo lahko vodi v demenco

Danska študija je pokazala, da je verjetnost za pojav demence pri moških, ki opravljajo težja fizična dela, kar 55 odstotkov večja kot pri pisarniškem delu.
Fotografija: Težka fizična dela ne spadajo med priporočljive oblike telesne dejavnosti. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Težka fizična dela ne spadajo med priporočljive oblike telesne dejavnosti. FOTO: Shutterstock

Študija, ki so jo opravili da Danskem, je pokazala, da so posamezniki, ki dnevno opravljajo težka fizična dela, precej bolj izpostavljeni verjetnosti pojavu demence kot tisti, ki opravljajo pisarniško delo. V sklopu raziskave so bili upoštevani tudi drugi dejavniki tveganja, kot so kajenje, krvni tlak in fizična aktivnost v prostem času.
 

Fizična aktivnost pomembna, vendar je ključnega pomena njena oblika


Foto:Jože Pojbič/Delo
Foto:Jože Pojbič/Delo
Kot poroča World Econimic Forum, je bilo v sklopu raziskave preučevanih 4721 danskih moških. Ti so povedali, kakšna dela so v sklopu delovnika opravljali v zadnjih desetletjih. Gre za ljudi, ki so zaposleni v 14 velikih podjetjih s sedežem v Kobenhagnu.

Marsikdo bi morda mislil, da fizična aktivnost pozitivno vpliva na delovanje možganov. To tudi drži, saj je bilo v neki drugi študiji ugotovljeno, da ima prav ta zelo pomemben vpliv na zmanjšanje možnosti za razvoj demence. Sem spada tudi redna in zmerna rekreacija. Vendar pa je ključnega pomena, v kakšni obliki je ta telesna aktivnost izvedena.

Težja fizična dela nimajo pozitivnih učinkov na zdravje


Kirsten Nabe-Nielsen, izredna profesorica z oddelka za javno zdravje na univerzi v Kobenhagnu, je povedala, da težka fizična dela ne spadajo med priporočljive oblike telesne dejavnosti. Kot dodaja, je treba razlikovati med fizičnimi aktivnostmi v času delovnika in tistimi, ob prostem času. Slednje imajo na posameznikovo zdravje veliko boljši učinek – tako na možgane kot na zdravje. Po besedah strokovnjakinje, je najboljša zmerna rekreacija v naravi.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Andreas Holtermann
, soavtor raziskave, je dejal, da upa, da bodo izsledki študije vplivali na roorganizacijo dela v podjetjih. Žal pa do izboljšav še vedno v pretežni meri prihaja v organizacijah, v katerih so zaposleni visoko izobraženi ljudje. Fizični delavci so dostikrat spregledana skupina.
 

Prekomerna teža in kronične bolečine


Holtermann dodaja, da se zaposleni, ki opravljajo težja fizična dela, dostikrat spopadajo tudi s prekomerno telesno težo, kroničnimi bolečinami in slabo telesno pripravljenostjo. Za fizične delavce je priporočljivo, da bi se v prostem času ukvarjali tudi s krepitvijo telesne zmogljivosti, s čimer bi zmanjšali možnost poškodb in okvar na delovnem mestu.

Nabe-Nielsenova dodaja, da so nekatere pretekle študije pokazale, da težko fizično delo negativno vpliva na krvni obtok ter na prekrvavitev možganov. Posledično se povečajo možnosti razvoja bolezni srca in ožilja.
 

Več iz rubrike