EU išče nove poslovne partnerje

Ameriški predsednik Donald Trump ima polne roke dela s trgovinsko vojno, spodkopavanjem pomembnosti Nata in slikanjem Evrope kot sovražnice ZDA. A EU ne sedi križemrok, ampak zagnano išče prijatelje drugje, je opomnil ameriški časnik New York Times.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Pred kratkim je v Tokiu sklenila največji posel – zavezništvo z Japonsko, ki bo oklestilo carine za evropske proizvode, kot sta vino in sir, sčasoma se bodo znižale tudi carine na avtomobile. Sporazum bo pokrival četrtino svetovnega gospodarstva in je najnovejši v vrsti prizadevanj, ki so bila sklenjena ali so v teku z državami, kot so Avstralija, Vietnam in celo Kitajska.


Evropski uradniki so začeli krepiti prizadevanja za sklenitev trgovinskih sporazumov z drugimi državami, potem ko je na podlagi predvolilnih obljub Trump grozil z odstopom od Severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini. Tako je EU dala piko na i sporazumu s Kanado, ki je začel veljati konec lanskega leta.


Načeloma je EU posodobila obstoječi sporazum o prosti trgovini z Mehiko. V zaključni fazi so tudi sporazumi z Vietnamom in Singapurjem. EU se o trgovini pogovarja tudi z Avstralijo, Čilom, Indonezijo, Novo Zelandijo, Tunizijo, Argentino, Brazilijo, Paragvajem in Urugvajem. Obudila je tudi leta 2013 zastale pogovore z Indijo. »Za nami je zelo naporen mesec,« je konec junija dejala Cecilia Malmström, evropska komisarka za trgovino.

Preberite tudi članek o tem, kje v Mehiki, ki je novi Detroit, so poslovne priložnosti za slovenska podjetja.

Več iz rubrike

aktualno

»Sezona pekla« za smučarje v EU. Tudi v Sloveniji?

Sneži. Pobeljeni vrhovi nam v pobeljenih dolinah in kotlinah še bolj dražijo domišljijo. Smučanje je nacionalni šport. Vabi k zimskemu užitku. Ampak, v teh dneh se postavlja vprašanje, koliko zimskih…

aktualno

Branko Meh: Obrtniki in podjetniki imajo dovolj; ukrepi vlade ne delujejo

V OZS so razočarani, ker vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti.

aktualno

Moje, vaše, čigavo?

Upravljanje osebnih podatkov v času digitalnih identitet

aktualno

Sodišče razveljavilo sklepe vlade; sledijo kazenske ovadbe in odškodninske tožb…

Vladi je Ustavno sodišče odredilo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. A to ni vse, meni pravnik Andraž Teršek, ki pravi, da se v ozadju skriva mnogo več.

Komentarji: