Ena najbogatejših držav na svetu beleži rekordni upad gospodarstva

Letno gledano je gospodarstvo ene najbogatejših držav na svetu doživelo rekordni padec.
Fotografija: Do konca leta bi se Singapurjev BDP lahko zmanjšal za 4–7 odstotkov, kar bo največji upad v zgodovini države, napovedujejo tamkajšnji ekonomisti. FOTO: REUTERS/Edgar Su 
Odpri galerijo
Do konca leta bi se Singapurjev BDP lahko zmanjšal za 4–7 odstotkov, kar bo največji upad v zgodovini države, napovedujejo tamkajšnji ekonomisti. FOTO: REUTERS/Edgar Su 

Gospodarstvo Singapurja se je v drugem četrtletju letošnjega leta - kot posledica pandemije covid-19 - zmanjšalo za 41,2 odstotka v primerjavi s prvim. Takšne podatke je objavilo ministrstvo za trgovino in industrijo države.

To je bil drugi četrtletni padec zapored, kar tehnično pomeni recesijo. BDP se je v prvem četrtletju zmanjšal za 3,3 odstotka. Letno gledano je gospodarstvo ene najbogatejših držav na svetu doživelo rekordni 12,6-odstotni padec - največ, odkar je Singapur leta 1965 razglasil neodvisnost.Proizvodnja se je zmanjšala za 23,1 odstotka, obseg gradbenih del se je v četrtletju zmanjšal za 95,6 odstotka, upad storitev pa je znašal 37,7 odstotka. Do konca leta bi se Singapurjev BDP lahko zmanjšal za 4–7 odstotkov, kar bo največji upad v zgodovini države, napovedujejo tamkajšnji ekonomisti.

Junija je postalo znano, da so oblasti v Singapurju ljudem namenile 2,5 milijarde dolarjev neposredne pomoči na podlagi pandemije koronavirusa. 20 odstotkov BDP (70,3 milijarde dolarjev) je bilo namenjenih podpori gospodarstvu države.
 

Več iz rubrike

aktualno

Branko Meh: Zavedati se moramo potencialnih stečajev podjetij

Predsednik OZS Branko Meh je gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pozval k takojšnjemu podaljšanju moratorija na kredite.

aktualno

Dober zrak za večjo produktivnost in zdravje

Preredko pomislimo na to, da dihamo zdravju škodljiv zrak. Kako doseči večjo agilnost, produktivnost in zdravje? Odgovarja Neža Močnik iz VELUX Slovenija.

aktualno

MAN zapira tovarno v Avstriji – ogroženih je 8000 delovnih mest

Sijaj in beda kapitalizma ... Ko skrbna nemška poslovna mati postane zlobna mačeha za avstrijske hčere.

aktualno

Hrvaška: Rimac razkril 200 milijonov evrov vredno arhitekturno čudo

Proizvajalec električnih vozil Rimac Automobili, je predstavil zasnovo svojega novega, najsodobnejšega doma na Hrvaškem.

Komentarji: