Ena najbogatejših držav na svetu beleži rekordni upad gospodarstva

Letno gledano je gospodarstvo ene najbogatejših držav na svetu doživelo rekordni padec.
Fotografija: Do konca leta bi se Singapurjev BDP lahko zmanjšal za 4–7 odstotkov, kar bo največji upad v zgodovini države, napovedujejo tamkajšnji ekonomisti. FOTO: REUTERS/Edgar Su 
Odpri galerijo
Do konca leta bi se Singapurjev BDP lahko zmanjšal za 4–7 odstotkov, kar bo največji upad v zgodovini države, napovedujejo tamkajšnji ekonomisti. FOTO: REUTERS/Edgar Su 

Gospodarstvo Singapurja se je v drugem četrtletju letošnjega leta - kot posledica pandemije covid-19 - zmanjšalo za 41,2 odstotka v primerjavi s prvim. Takšne podatke je objavilo ministrstvo za trgovino in industrijo države.

To je bil drugi četrtletni padec zapored, kar tehnično pomeni recesijo. BDP se je v prvem četrtletju zmanjšal za 3,3 odstotka. Letno gledano je gospodarstvo ene najbogatejših držav na svetu doživelo rekordni 12,6-odstotni padec - največ, odkar je Singapur leta 1965 razglasil neodvisnost.Proizvodnja se je zmanjšala za 23,1 odstotka, obseg gradbenih del se je v četrtletju zmanjšal za 95,6 odstotka, upad storitev pa je znašal 37,7 odstotka. Do konca leta bi se Singapurjev BDP lahko zmanjšal za 4–7 odstotkov, kar bo največji upad v zgodovini države, napovedujejo tamkajšnji ekonomisti.

Junija je postalo znano, da so oblasti v Singapurju ljudem namenile 2,5 milijarde dolarjev neposredne pomoči na podlagi pandemije koronavirusa. 20 odstotkov BDP (70,3 milijarde dolarjev) je bilo namenjenih podpori gospodarstvu države.
 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: