Elon Musk osvaja Nemčijo

Izdelovalec električnih avtomobilov in raket je obiskal avtomobilsko deželo Nemčijo, kjer nastaja njegova nova tovarna; glasni so tudi nasprotniki ideje.
Fotografija: Elon Musk je obiskal Nemčijo, kjer si je ogledal gradnjo nove tovarne Tesle in pa napredek razvoja tiskalnika cepiv. FOTO: Tobias Schwarz / REUTERS
Odpri galerijo
Elon Musk je obiskal Nemčijo, kjer si je ogledal gradnjo nove tovarne Tesle in pa napredek razvoja tiskalnika cepiv. FOTO: Tobias Schwarz / REUTERS

Eden najslavnejših podjetnikov Elon Musk je prejšnji teden obiskal Nemčijo. Obisk zaznamuje ogled nove tovarne Tesle, podjetniško obetavnih krajev in pa koketiranje z oblikovalci politik.
 

Obisk gigatovarne


Musk je bil v Nemčiji sprejet kot prava svetovna zvezda, zaradi natrpanega urnika pa obraz električnih avtomobilov v treh dneh ni premogel niti enega čivka, na njegovi sicer nadvse priljubljeni platformi Twitter. Musk je nato vendarle sporočil, da je bil obisk Nemčije uspešen, ob tem pa izrazil navdušenje do prijetnega sprejema Nemcev.Musk je razlog njegovega obiska Nemčije oznanil že teden pred odhodom. V Berlinu si je ogledal novo tovarno, imenovano Gigafactory, ob tem pa se seznanil z delovnim napredkom v podjetju Grohmann, ki ga je podjetje Tesla prevzelo leta 2017.

Obisk gradbišča nove tovarne v Berlinu je razveselil številne privržence Muska, ob tem pa so pred gradbišče prišli tudi nasprotniki. Ti so želeli ustaviti gradnjo tovarne, saj naj bi ta preveč agresivno posegala v naravo in v podtalnico. Domačini so namreč že dve leti prisiljeni k strogemu varčevanju z vodo, zdaj pa je te naenkrat dovolj za gradnjo bližnje tovarne. Skrbi jih tudi, da bo zaradi slednjega le še več vodnega primanjkljaja.

Cilj je tiskanje cepiva


Podjetje Grohmann je stranski projekt Tesle. Grohmann sodeluje s podjetjem CureVac, ta pa se med drugim ukvarja z razvojem cepiv, tudi tistega proti covidu-19.

Podjetje Grohmann je stranski projekt Tesle. Grohmann sodeluje s podjetjem CureVac, ta pa se med drugim ukvarja z razvojem cepiv, tudi tistega proti covidu-19. FOTO: Tobias Schwarz / REUTERS
Podjetje Grohmann je stranski projekt Tesle. Grohmann sodeluje s podjetjem CureVac, ta pa se med drugim ukvarja z razvojem cepiv, tudi tistega proti covidu-19. FOTO: Tobias Schwarz / REUTERS
CureVac je tako eno izmed bolj obetavnih podjetij, ki bi lahko razvilo cepivo. Lastništvo v podjetju naj bi želela kupiti kar ameriška vlada, za tem pa so od vseh držav bili pri grebenju najbolj uspešni Nemci. Ti so v podjetje investirali preko državne banke KfW, ki je trenuten lastnik podjetja.

CureVac razvija zdravila, ki bazirajo na molekuli mRNA. Tovrstna zdravila se pogosto uporablja pri zdravljenju raka, sicer pa lahko pripomore tudi pri razvoju cepiv. Sodelovanje Teslinega Grohmanna in CureVac se je začelo že leta 2015, torej še preden je Tesla vstopila v lastništvo. Glavni cilj sodelovanja pa je razvoj RNA tiskalnika, kateri bi deloval kot neke vrste mini tovarna, ki bi samostojno proizvajala zdravila.
 

Obisk mesta Tübingen


Testiranja v zahtevnih in resničnih okoljih so načrtovani za prihodnje leto. FOTO: Tobias Schwarz / REUTERS
Testiranja v zahtevnih in resničnih okoljih so načrtovani za prihodnje leto. FOTO: Tobias Schwarz / REUTERS
Sodelovanje je zdaj obradilo sadove, kar je tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj je Musk sploh obiskal Tübingen. »Pogovarjali smo se kako lahko RNA tiskalnik pripravimo za serijsko proizvodnjo skupaj s podjetjem Grohmann,« je srečanje opisal predstavnik podjetja CureVac Thorsten Schüller.

Sistem tiskalnika je velik zgolj kot majhen avtomobil in je pravzaprav tudi prenosen. Ravno možnost prenašanja in pa agilnost sistema je ena od glavnih prednosti. RNA tiskalnik se torej lahko uporablja na različnih lokacijah, kar pomeni, da bi bil prenosljiv v regije, kjer bi bil izbruh nekega virusa največji.

Testiranja v zahtevnih in resničnih okoljih so načrtovani za prihodnje leto, vseeno pa ni zadanega datuma, kdaj bi bil lahko sistem pripravljen za serijsko proizvodnjo.

Več iz rubrike

Komentarji: