Elon Musk napovedal popolnoma nov model Tesle za 25.000 dolarjev

Tesla je sicer velikan v poslu z električnimi avtomobili, a časi, ko je bil edini resen proizvajalec električnih vozil, so že davno mimo.
Fotografija: Foto: REUTERS/Michele Tantussi
Odpri galerijo
Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je razkril, da dela na novem modelu, ki na trg prihaja leta 2023. Kot poroča Autocar, naj bi konkuriral VW ID.3. Novi model bo manjši in cenejši, vendar z enakimi značilnostmi kot drugi Teslini avtomobili.
 
Elon Musk je novico objavil na Teslovem dnevu akumulatorjev in obljubil, da bo avtomobil stal manj kot 25.000 ameriških dolarjev - zaradi česar bo vsaj 10.000 dolarjev cenejši od trenutno najcenejšega Tesla Model 3.
 
image_alt
Kmalu na trgu: Michelinove pnevmatike za električna vozila

Očitno je k nižji ceni pripomogla velikost avtomobila in povsem nov dizajn akumulatorja. Nova baterija naj bi bila za 35 odstotkov manjša od običajnih baterij, je cenejša, varnejša in zmogljivejša.
Foto: Patrick T. Fallon / AFP
Foto: Patrick T. Fallon / AFP

 
Po besedah proizvajalca baterija ponuja petkrat več energije in 16 odstotkov več dosega na kilovatno uro.
 
Seveda je baterija le en vidik konstrukcije električnega avtomobila in ta ni nič drugačen. Novi model Tesla naj bi imel lažjo zasnovo, k čemur je deloma pripomogla tudi lažja baterija in dejstvo, da bo akumulator pomagal podpirati podlago avtomobila. Zaradi vsega tega bo za 10 odstotkov lažji od običajnih električnih avtomobilov, kar bo pripomoglo k nadaljnjemu povečanju dosega za dodatnih 14 odstotkov.
 
image_alt
Mate Rimac: »Preveč pozornosti sem namenil mnenju drugih.«

Musk je obljubil tudi, da bo novi model popolnoma avtonomen. Čeprav ni jasno, ali misli na še vedno hipotetično avtonomijo 5. stopnje, ki ne zahteva človeškega voznika, ali Teslin avtopilot, ki ves čas zahteva pozornega človeka na voznikovem sedežu.
 
Musk o avtomobilu ni razkril veliko več, a to je še vedno velika novica. Tesle so zelo zaželeni avtomobili, deloma tudi zato, ker ponujajo nekaj najboljših zmogljivosti in dosega v primerjavi s konkurenco.
 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: