Egon Zakrajšek pojasnjuje posledice propada banke SVB

Finančni trgi so še izredno nervozni in okužba se širi kot virus. Zato je toliko bolj pomembno, kaj zdaj delajo bančni nadzorniki in centralne banke.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

»V primeru propadle kalifornijske banke SVB je odpovedal nadzor, katastrofalen pa je zlasti način, kako je ta banka poslovala. Ne vemo, kaj se bo še pokazalo v bančnem in finančnem sistemu, kje so še tveganja. Zato moramo biti previdni, veliko je negotovosti, premije tveganja so se dvignile. Še posebej investitorji v bančni sektor so zdaj izredno nervozni,« pravi Egon Zakrajšek, višji svetovalec v Banki za mednarodne poravnave, prej pa dobri dve desetletji visoki uslužbenec v ameriški Federal Reserve. V pogovoru izraža svoja osebna stališča in ne nujno stališča organizacije, v kateri je zaposlen.

Kako je pretirana deregulacija v ZDA, ki so jih pri politikih zlobirale banke, vnovič pretresla finančni svet?  Kaj lahko še sledi dramatičnim padcem bančnih in drugih delnic? Ali lahko pričakujemo, da bodo problemi v bančnem sektorju vplivali na centralne banke, predvsem na Federal Reserve, pa tudi na našo ECB, da bi v prihodnjih mesecih manj agresivno višale obrestne mere? Kaj širše posledice propada banke SVB pomenijo za same pogoje financiranja, sentiment na finančnih trgih in možnosti za zadolževanje držav, tudi Slovenije?

 

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike