Dve avstrijski podjetji imata več kot 20 milijard evrov prihodka letno

Lestvica desetih največjih avstrijskih podjetij.
Fotografija: Rainer Seele, do 31. avgusta 2021 generalni direktor koncerna OMV. Foto: Milan Ilić
Odpri galerijo
Rainer Seele, do 31. avgusta 2021 generalni direktor koncerna OMV. Foto: Milan Ilić

Na lestvicah največjih avstrijskih podjetij, bodisi glede na skupne prihodke ali tržno kapitalizacijo, skupno vrednost delnic, smo v zadnjih letih vedno na prvem in drugem mestu našli naftni koncern OMV in Porsche Holding Salzburg. Slednji je bil v letu 2020 prvi po skupnih prihodkih, OMV pa na drugem mestu seznama, ki ga tradicionalno predstavlja dunajski gospodarski magazin Trend. Na naslednjem seznamu največjih podjetij, za leto 2021, bo OMV najverjetneje spet na vrhu, zaradi izjemne letošnje rasti prihodkov.

Porsche in Volkswagen sta nemški podjetji in v Nemčiji so tudi velike tovarne teh avtomobilskih znamk, ampak v Avstriji je sedež družinskega sklada Porsche/Piëch, katerega člani so podedovali lastniške deleže pri teh proizvajalcih avtomobilov in široko razširili druge posle. Leta 1947 so v Salzburgu ustanovili Porsche Holding Salzburg in še vedno upravljajo z njim prek Volkswagna, sedanjega lastnika tega holdinga. Porsche Holding Salzburg je največje in najuspešnejše evropsko podjetje za prodajo avtomobilov. Deluje v 22 evropskih državah, pa tudi v Južni Ameriki in Aziji. Lani je imel skupaj 21,5 milijarde evrov prihodkov in zaposloval 32 900 ljudi.
image_alt
Klasični avtomobili na dražbah dosegajo vrtoglave cene

OMV s sedežem na Dunaju je lani naštel skupne prihodke v višini 16,6 milijarde evrov in več kot 21.000 zaposlenih. Samo letos je v prvih šestih mesecih ustvaril 13,7 milijarde evrov skupnih prihodkov. Povečana prodaja in skok cen nafte in plina sta prispevala k 132-odstotnemu povečanju skupnih prihodkov v primerjavi s prvimi šestimi meseci lani.

OMV je od januarja do junija 2021 znatno povečal tudi število zaposlenih; zdaj jih je 23.530. Na seznamu za leto 2021 bo OMV spet največje avstrijsko podjetje, ne le zaradi skoka cen in večje prodaje naftnih derivatov, temveč tudi zaradi nakupa družbe Borealis (povečanega deleža OMV v družbi Borealis s 36 na 75 odstotkov), proizvajalca kemičnih izdelkov, ki je bil lani osmo največje avstrijsko podjetje.

Leta 2020 je imel Borealis nekaj več kot 6,8 milijarde evrov skupnih prihodkov in 6920 zaposlenih. Nakup dodatnih 39 odstotkov Borealisa je bila za OMV strateško zelo dobra odločitev, ampak turbulenca zaradi tega nakupa in nekateri drugi razlogi so Rainerja Seeleja, generalnega direktorja OMV, prisilili, da ni zahteval podaljšanja pogodbe. Od 1. septembra letos bo imel OMV novega generalnega direktorja.
Sedež koncerna OMV na Dunaju. Foto: Milan Ilić
Sedež koncerna OMV na Dunaju. Foto: Milan Ilić


Tretje največje avstrijsko podjetje je bilo lani koncern Rewe International, s sedežem v Wiener Neudorfu v Spodnji Avstriji, nedaleč od Dunaja. Del nemške skupine Rewe, Rewe International je velikanski avstrijski trgovec s hrano in drugimi izdelki za osebno porabo. Ima več tisoč supermarketov v desetih evropskih državah, verige Billa, Billa Plus, Penny in nekatere druge, lastniške deleže v nekaterih drugih podjetjih, pa tudi veliko potovalno agencijo Billa Reisen. Leta 2020 je imel Rewe International skupni promet v višini 15,9 milijard evrov in skoraj 95.000 zaposlenih.

Veliki gradbeni koncern Strabag, ki deluje tudi v več evropskih državah, je bil leta 2019 tretje največje avstrijsko podjetje. Leta 2020 je padel na četrto mesto, saj ga je prehitel Rewe International. Lani je imel Strabag skupni dohodek 15,5 milijarde evrov in je zaposloval 74.340 ljudi.
image_alt
Oldtimerji se prodajajo kot vroče žemljice - le dokaj dražje

Skupina Spar Österreich je lani s 14,4 milijarde evrov skupnih prihodkov ostala na petem mestu. Število zaposlenih je skoraj 90.000. Spar vodi veliko tržno bitko z Rewe International, ki je vrsto let bil leta številka ena pri prodaji prehrambnih izdelkov v Avstriji. Lani pa je Spar povečal prodajo hrane za 16,5 odstotka, osvojil še 1,8 odstotka tržnega deleža in z 34,6 odstotkov prehitel Rewe na avstrijskem trgu. Tako je Spar, prvič v zgodovini podjetja, postal vodilna veriga v Avstriji. Lani je spletno prodajo povečal za kar 60 odstotkov, veliko vlagal v razvoj poslovanja in ustvaril 4200 novih delovnih mest.

Voestalpine, znani avstrijski koncern za proizvodnjo jekla, je na lestvici ostal na šestem mestu. Lani je imel 11,4 milijarde evrov prihodkov in skoraj 48.000 zaposlenih. Na sedmem mestu je Signa Retail, podjetje, ki ga je leta 2000 ustanovil takrat 23-letni René Benko. Sigma je zdaj koncern evropskega kalibra za nepremičnine in maloprodajo, tudi lastnik medijev. Med drugim je lastnik nemških trgovskih verig KaDeWe in Galeria Karstadt Kaufhof ter avstrijske verige Kika/Leiner za prodajo pohištva in drugih izdelkov za stanovanjske interijere. Signa je lani imela 7,2 milijarde evrov prihodkov.
image_alt
Kakšna je prihodnost hrvaških križark?

Ko je Borealis postal del OMV, je osmo največje avstrijsko podjetje postalo Andritz, globalno aktiven projektant hidroelektrarn, tovarn v številnih panogah, in drugih velikih objektov in obratov. Takoj za Andritzem je skupina Mondi, velik proizvajalec različnih vrst papirja. Mondi tudi ima okoli 6,7 milijarde evrov letnega prihodka. Deseto največje avstrijsko podjetje je bilo lani Benteler International s 6,4 milijarde evrov. V Avstriji pa le malokdo ve, kaj proizvaja Benteler oziroma da je velikanski dobavitelj avtomobilske industrije. Podjetje je bilo ustanovljeno v Nemčiji, vendar je njegov lastnik pred desetimi leti preselil sedež v Salzburg.
 

Več iz rubrike