Draga brezplačna šola

Zneski za nakup zvezkov in učbenikov se med posameznimi šolami močno razlikujejo.
Fotografija: Nakupovanje učbenikov in šolskih potrebščin. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nakupovanje učbenikov in šolskih potrebščin. Foto: Leon Vidic/Delo

Bliža se šolsko leto, ob tem pa večina staršev pesti nova finančna skrb -  nakup šolskih potrebščin. Te so se namreč toliko podražale, da morajo nekateri starši za nakup vzeti posojilo. Praznenje denarnice pa se ne konča prvega septembra, temveč so stroški skozi celo šolsko leto, tako da je končni znesek veliko večji, kot se zdi na prvi pogled.

Po nekaterih informacijah naj bi bili stroški odvisni tudi od zahtev učiteljev na posamezni šoli in dejansko se zneski zvezkov in učbenikov med posameznimi šolami razlikujejo. Po poročanju nekaterih staršev in pregledu cen na spletu smo ugotovili, da se cene razlikujejo tudi za več kot 100 evrov.

image_alt
Je igranje video igric res škodljivo za zdravje?

Razlike v cenah se sicer z leti zmanjšujejo, a vseeno o pravičnem šolskem sistemu tukaj ne moremo govoriti.

Prva triada ima brezplačne delovne zvezke

Nekaj dni nazaj je na Twitterju odmeval zapis mamice, ki je trdila, da je za 4 otroke za zvezke in delovne zvezke plačala malo manj kot 900 evrov.

Seznam šolskih potrebščin je zelo dolg. Foto: Leon Vidic/Delo
Seznam šolskih potrebščin je zelo dolg. Foto: Leon Vidic/Delo

Številka je res gromozanska in če zraven šteje še stroške ostalih potrebščin, kot so pisala, škarje, lepila, tempere, barvice itd. (seznam se dejansko ne konča), je znesek primerljiv stroškom za dopust, ki si ga veliko staršev že tako ne more privoščiti.

Kar nekaj staršev je namreč primoranih pozabiti na dopust da lahko otrokom kupijo šolske potrebščine. Prva triada je sicer oproščena plačila delovnih zvezkov, te jim namreč 'časti država'. Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport financira vse delovne zneske za učence od prvega do tretjega razreda osnovne šole in tako pomaga staršem privarčevati kar lep znesek.

image_alt
Kakšne trike uporabljajo trgovci?

Stroški čez celo šolsko leto

Prej omenjena objava je sprožila val debat na socialnih omrežjih, kjer so starši različnih osnovnih šol primerjali cene kupljenih šolskih potrebščin.  Eni so tako samo za delovne zneske plačali 130 evrov, spet drugi pa 'le' 60 evrov. Omenjena mamica štirih otrok je za delovne zvezke plačala: 4. razred (122 evrov), 7. razred (285 evrov), in dvakrat 8. razred (462 evrov). Znesek bi lahko bil veliko manjši, če bi bile družine, ki imajo v šoli hkrati več otrok, upravičene do brezplačnih ali pa vsaj bonificiranih učnih gradiv.

Kljub temu, da so nekateri starši letos za vsaj delni nakup šolskih potrebščin izkoristili bone, jih je novo šolsko leto pošteno udarilo po žepu. Pa stroškov septembra še ni konec.

image_alt
3 znaki, da je vaš otrok narcis

Več iz rubrike