Dohodek nemških upokojencev se je znatno povečal

Revščina v starosti je zelo pogost evropski problem. Toda to ne velja za Nemce.
Fotografija: Finančno stanje nemških upokojencev se je v zadnjih letih znatno izboljšalo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Finančno stanje nemških upokojencev se je v zadnjih letih znatno izboljšalo. FOTO: Shutterstock

V zadnjem poročilu nemške vlade je navedeno, da se je povprečno finančno stanje tamkajšnjih upokojencev v zadnjih letih znatno izboljšalo. Poročeni pari, starejši od 65 let, prejmejo v povprečju 2907 evrov neto dohodka na mesec. To je 14,3 odstotka več kot leta 2016, je razvidno iz poročila zvezne vlade o pokojninah, ki ga je objavil nemški časnik Bild. Poleg pokojnin so v poročilo zajeti tudi drugi dohodki.


Dodaten dohodek poleg pokojnine


FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Glavni viri dohodka upokojencev so torej pokojnine. Po informacijah časnika poročeni pari skupaj prejemajo povprečno 1961 bruto mesečne pokojnine. Upokojenci mesečno prejemajo od 2370 evrov (poštni delavci) do 3490 evrov (državni uradniki) bruto pokojnine. Za nekdanje javne uslužbence, te znašajo med 2100 evri (pošta) in 3590 evrov (vojaki). Moški upokojenci v povprečju mesečno prejemajo 1404, upokojenke pa 1388 evrov neto pokojnine.
 
Poleg tega veliko starejših občanov prejema dodatne dohodke - na primer obresti s strani varčevanja ali prihodke od najemnin. 61 odstotkov zakonskih parov na zahodu države ima poleg pokojnine v povprečju še 1539 evrov dodatnega prihodka. Na vzhodu 49 odstotkov parov prejema dodatni dohodek v povprečju 1080 evrov.


Glede na poročilo ima 22 odstotkov upokojenih parov dodatne dohodke od obresti, 18 odstotkov pa dohodke od najemnin. Sedem odstotkov jih prejema tudi mesečno rento iz zasebnega življenjskega ali pokojninskega zavarovanja.
 
Poročilo o pokojninah zvezne vlada izhaja vsaka štiri leta, nazadnje je bilo izdano leta 2016. Iz primerjave zadnjih dveh poročil je razvidno, da so se dohodki starejših od 65 let v zadnjem času znatno povečali. Razlog za to so tudi dodatni dohodki poleg pokojnine.

Več iz rubrike

aktualno

Nova študija razkriva, da je bil lockdown napačna poteza

Žrtvovanje svobode, za dolgoročno skupno blaginjo, se ni izkazalo za pravi ukrep, piše v študiji.

aktualno

Vladimir Putin vse bolj vznemirjen

Vrnitev Alekseja Navalnega. Razkrita skrivna palača. Na desetine uličnih protestov. Na platformi Tiktok se trgajo plakati s Putinovo podobo. Športne zvezde o tem javno govorijo, … Putinu stvar…

aktualno

Davos 2021: Pred nami so neizogibne spremembe

Letos se odvija že 51. Svetovni gospodarski forum. Tokrat v virtualni obliki. Poudarek je predvsem na življenju po pandemiji.

aktualno

Študija razkriva posredne posledice boja proti epidemiji na otrocih

Ukrepi za boj proti širjenju epidemije covid-19 posredno povzročajo tudi poslabšanje vida, dokazuje raziskava med več kot 120.000 šolarji na Kitajskem, katerih vid se je lani poslabšal precej bolj ko…

Komentarji: