Dohodek nemških upokojencev se je znatno povečal

Revščina v starosti je zelo pogost evropski problem. Toda to ne velja za Nemce.
Fotografija: Finančno stanje nemških upokojencev se je v zadnjih letih znatno izboljšalo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Finančno stanje nemških upokojencev se je v zadnjih letih znatno izboljšalo. FOTO: Shutterstock

V zadnjem poročilu nemške vlade je navedeno, da se je povprečno finančno stanje tamkajšnjih upokojencev v zadnjih letih znatno izboljšalo. Poročeni pari, starejši od 65 let, prejmejo v povprečju 2907 evrov neto dohodka na mesec. To je 14,3 odstotka več kot leta 2016, je razvidno iz poročila zvezne vlade o pokojninah, ki ga je objavil nemški časnik Bild. Poleg pokojnin so v poročilo zajeti tudi drugi dohodki.


Dodaten dohodek poleg pokojnine


FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Glavni viri dohodka upokojencev so torej pokojnine. Po informacijah časnika poročeni pari skupaj prejemajo povprečno 1961 bruto mesečne pokojnine. Upokojenci mesečno prejemajo od 2370 evrov (poštni delavci) do 3490 evrov (državni uradniki) bruto pokojnine. Za nekdanje javne uslužbence, te znašajo med 2100 evri (pošta) in 3590 evrov (vojaki). Moški upokojenci v povprečju mesečno prejemajo 1404, upokojenke pa 1388 evrov neto pokojnine.
 
Poleg tega veliko starejših občanov prejema dodatne dohodke - na primer obresti s strani varčevanja ali prihodke od najemnin. 61 odstotkov zakonskih parov na zahodu države ima poleg pokojnine v povprečju še 1539 evrov dodatnega prihodka. Na vzhodu 49 odstotkov parov prejema dodatni dohodek v povprečju 1080 evrov.


Glede na poročilo ima 22 odstotkov upokojenih parov dodatne dohodke od obresti, 18 odstotkov pa dohodke od najemnin. Sedem odstotkov jih prejema tudi mesečno rento iz zasebnega življenjskega ali pokojninskega zavarovanja.
 
Poročilo o pokojninah zvezne vlada izhaja vsaka štiri leta, nazadnje je bilo izdano leta 2016. Iz primerjave zadnjih dveh poročil je razvidno, da so se dohodki starejših od 65 let v zadnjem času znatno povečali. Razlog za to so tudi dodatni dohodki poleg pokojnine.

Več iz rubrike

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

Komentarji: