Direktor Zpiza: Do 100 milijonov evrov manj v pokojninski blagajni

Generalni direktor Zpiza Marijan Papež ne podpira uvedbe socialne kapice, predvidene v predlogu zakona o debirokratizaciji.
Fotografija: Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ. FOTO: Černivec Aleš
Odpri galerijo
Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ. FOTO: Černivec Aleš

Zaradi socialne kapice bi v pokojninsko blagajno letno prišlo kar od 70 do 100 milijonov evrov manj sredstev iz vplačanih prispevkov, je v pogovoru za STA izpostavil generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).
 
Predlog vlade, da bi za plače nad 6000 evrov bruto uvedli socialno kapico, je po njegovi oceni parcialna rešitev, ki ruši veljavno ureditev. Zdaj namreč tisti, ki imajo večje prejemke, vplačujejo več. »Tudi odmera od najvišje pokojninske osnove je socialni korektiv v sistemu, da namreč tisti, ki imajo večje prejemke, vplačujejo več, kar pomeni vertikalno solidarnost, ki je ne smemo izničiti,« je izpostavil.
Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ. FOTO: Černivec Aleš
Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ. FOTO: Černivec Aleš

 
Po njegovih besedah vlada sicer v skladu z zakonodajo res s sredstvi iz državnega proračuna poskrbi, da so prihodki in odhodki zavoda izravnani. »Toda tudi proračun ni vreča brez dna, ki bi lahko v neomejenem obsegu zagotavljal sredstva za pokojninsko blagajno,« je poudaril.
 
Zagovornikom socialne kapice, češ da jo imajo tudi številne druge evropske države, odgovarja, da je treba pogledati sistem v posamezni državi v celoti. V večini držav je denimo prispevek delodajalca višji od prispevka delojemalca. V Sloveniji pa je prispevek delodajalca 8,85 odstotka, delojemalca pa 15,5 odstotka, je spomnil.
 

Namen predloga naj bi bil preprečiti odhajanje kadra v tujino. »Toda menedžerji, ki zaslužijo tudi osem, deset, 12.000 evrov mesečno, ne bodo šli delat v tujino. Večji problem je strokovni kader, ki pa ne zasluži 6000 evrov bruto in tako s socialno kapico ne bi nič pridobil,« je poudaril.
 
Poleg tega v predlogu ni predvideno usklajevanje meje za socialno kapico, tako da bi ostajala nespremenjena in bi zavod prejemal vse manj sredstev.
 
Del zakonskega predloga, ki se nanaša na samo debirokratizacijo, pa podpira. Tako se bodo namreč postopki poenostavili, za kar si prizadeva tudi zavod, je dejal Papež, ki je v ponedeljek začel nov, že peti zaporedni mandat na mestu zavodovega generalnega direktorja.
 
 

Več iz rubrike