Deset najvplivnejših žensk letošnjega leta

Pri Fortune so pripravili lestvico najvplivnejših žensk v letu 2020. Katere predstavnice nežnejšega spola so se uvrstile na prvih deset mest?
Fotografija: Na vrh lestvice se je v letošnjem letu zavihtela Julie Sweet, izvršna direktorica podjetja Accenture. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Na vrh lestvice se je v letošnjem letu zavihtela Julie Sweet, izvršna direktorica podjetja Accenture. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Letošnje leto so zaznamovali številne spremembe in pretresi. Zapomnili si ga bomo po pandemiji, ki nas je doletela, po upadu ekonomske dejavnosti in naravnih nesrečah, ki so nastale kot posledica podnebnih sprememb.

Prav zaradi številnih novosti, ki smo jim priča letos, so pri Fortune obstoječim kriterijem za izdelavo seznama dodali še nekatere dodatne. Poleg velikosti in finančnega stanja podjetij, ki jih vodijo ženske, ter družbenega in kulturnega vpliva teh žensk na okolje, v katerem delujejo, so dodali še kriterij, v kolikšni meri so predstavnice nežnejšega spola svojo moč in vpliv izkoristile k izboljšanju sveta v trenutnih razmerah.
 

Prva tri mesta zasledle Julie Sweet, Mary Barra in Abigail Johnson

 
Na vrh lestvice se je v letošnjem letu zavihtela Julie Sweet, izvršna direktorica podjetja Accenture. V podjetju je zaposlenih več kot pol milijona ljudi. Podjetje nudi profesionalne storitve in deluje v kar 51 državah po svetu. Podjetje prejme večino prihodkov od storitev v oblaku ter od digitalnih in varnostnih dejavnosti. V času epidemije je podjetje vzpostavilo sodelovanje z zaposlenimi v zdravstveni službi, ki deluje v Združenem kraljestvu. V sodelovanju s podjetjem Salesforce pa se ukvarjajo s sledenjem stikom in tehnologijo na področju razvoja cepiv.


Drugo mesto lestvice je zasedla Mary Barra, izvršna direktorica podjetja General Motors. Pomembno funkcijo je igrala kot nadzornica avtomobilskega središča pri izdelavi ventilatorjev. Prav tako si je prizadevala za povečanje vlaganj GM v električne avtomobile.

Tretje mesto pripada Abigail Johnson, izvršno direktorico podjetja Fidelity Investments. To funkcijo Johnsonova zaseda že od leta 2016. V podjetju je zaposlenih 45.000 ljudi s celega sveta. Njeno premoženje se ocenjuje na 16 milijard evrov, zaradi česar je ena izmed najbogatejših žensk na svetu. 
FOTO. Shutterstock
FOTO. Shutterstock

 
Lestvica najvplivnejših žensk 2020 (Fortune)
1. Julie Sweet, Accenture
2. Mary Barra, General Motors
3. Abigail Johnson, Fidelity Investments
4. Gail Boudreaux, Anthem
5. Carol Tomé, UPS
6. Jane Fraser, Global Consumer Banking; Citi
7. Ruth Porat, Google, Alphabet
8. Sheryl Sandberg, Facebook
9. Corie Barry, Best Buy
10. Judith McKenna, Walmart 
 
Šesto mesto je osvojila Jane Fraser, ustanoviteljica Global Consumer Banking. Postala je prva ženska, ki je bila imenovana za vodjo velike ameriške banke.
 

Več iz rubrike