Delo na daljavo povzroča stres in nespečnost

Delo izven ustaljenega delovnega prostora delavcu sicer nudi prednosti kot sta odmaknjenost in mir pred sodelavci, vendar pa se obenem sooča z neplačanimi nadurami, hkrati pa je podvržen stresu in nespečnosti, danes objavljeno poročilo Mednarodne organizacije dela (ILO) povzema francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

ILO v novem poročilu ugotavlja vpliv dela na daljavo, ki zaradi tehnološkega napredka postaja čedalje pogostejša oblika dela.

Organizacija je na podlagi podatkov iz 15 držav ugotovila, da so delavci izven konvencionalnih delovnih prostorov sicer bolj produktivni, vendar opozarja, da so podvrženi tveganju "daljšega delovnika, večje intenzivnosti dela in mešanja osebnega in službenega življenja".

Študija ILO razlikuje delavce med tistimi, ki delo redno opravljajo od doma, visoko mobilnimi delavci, ki delajo na različnih lokacijah ter tistimi, ki imajo delovni čas razdeljen med pisarniškim in terenskim delom.

Ugotovitve so pokazale, da delavci vseh treh kategorij trpijo zaradi stresa in nespečnosti občutno bolj kot tisti, ki delajo v prostorih svojega delodajalca.

Na primer kar 41 odstotkov mobilnih zaposlenih je izrazilo, da čutijo določeno stopnjo stresa, medtem ko ga med stacionarnimi delavci občuti le 21 odstotkov.

Prav tako je kar 42 odstotkov delavcev, ki delajo od doma ali na različnih lokacijah, potožilo, da trpijo za nespečnostjo, medtem ko delež nespečnih v ustaljenem delovnem prostoru znaša 29 odstotkov.

Več iz rubrike