Kar nekaj podjetij še vedno ne načrtuje digitalizacije

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH) izpostavlja, da bo digitalizacija podjetij ključna za konkurenčnost.
Fotografija: Na DIH Slovenija so pripravili konferenco v sodelovanju z Združenjem za informatiko in telekomunikacije (ZIT), IKT horizontalno mrežo SRIP PMiS, Zbornico poslovno storitvenih dejavnosti ZPSD ter KPMG. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na DIH Slovenija so pripravili konferenco v sodelovanju z Združenjem za informatiko in telekomunikacije (ZIT), IKT horizontalno mrežo SRIP PMiS, Zbornico poslovno storitvenih dejavnosti ZPSD ter KPMG. FOTO: Reuters

Zaradi pospeška digitalizacije se podjetja in zaposleni spoznavajo s prednostmi in izzivi digitalnih orodij in storitev. Izvajajo se spletna izobraževanja in podpora pri digitalni transformaciji, svoje naloge opravlja tudi DIH Slovenija, ki nudi brezplačno pomoč. V prejšnjem tednu so organizirali konferenca Digitalizacija za uspeh, kjer so iskali načine povezovanja znanja in izkušenj iz prakse.
 

Na digitalno okolje so se najbolj prilagodila srednje velika podjetja


Udeleženci na konferenci ugotavljajo, da se je obseg dela v Sloveniji zmanjšal, sicer pa so se podjetja na novo resničnost hitro prilagodila. Med podjetji, ki so svoje procese poslovanja s težavo prenesla v digitalno prakso so izpostavili klasične trgovine, ki niso ponudile optimalnega spletnega nakupovanja, posledično pa je večina kupcev nakup opravila v fizičnih trgovinah.



Veliko mero prilagoditve so izkazala srednje velika podjetja, pri katerih je produktivnost ob delu od doma celo narasla, bolj učinkoviti pa so tudi sestanki na daljavo, ki so usmerjeni v iskanje rešitev ter bolj izoblikovani k skupnemu cilju.
 

9 odstotkov podjetij v kratkem ne načrtuje digitalizacije


Direktorica DIH Slovenija Katja Mohar Bastar poudarja, da smo vsi primorani delovati digitalno, za kar pa so potrebne tudi nove zakonske podlage, kajti trenutne ureditve ovirajo proces hitrejše digitalizacije. FOTO: Lastni arhiv.
Direktorica DIH Slovenija Katja Mohar Bastar poudarja, da smo vsi primorani delovati digitalno, za kar pa so potrebne tudi nove zakonske podlage, kajti trenutne ureditve ovirajo proces hitrejše digitalizacije. FOTO: Lastni arhiv.
Ob razpravi so na konferenci predstavili tudi rezultate raziskave o pričakovanjih glede digitalizacije v podjetjih, ki jo je izvedlo podjetje za poslovno svetovanje KPMG. Pri ugotovitvah v oči bode delež podjetij, ki v naslednjih letih ne načrtuje digitalizacije svojih procesov, teh je 9 odstotkov. Pri DIH Slovenija poudarjajo, da se mora proces digitalizacije v podjetjih začeti čim prej, ne v nekaj letih. Nespodbudno je tudi, da ma le 28 odstotkov podjetij zadano strategijo digitalizacije, od tega pa dobro polovico predstavlja digitaliziranje procesov, okoli 38 odstotkov pa je usmerjenih v izkušnjo s stranko. Dobra četrtina vprašanih podjetij digitalizacijo načrtuje še to leto, okoli 22 odstotkov pa do leta 2023.

Podjetja najpogosteje kot razlog za neizvajanje digitalizacije navajajo pomanjkanje finančnih sredstev in primanjkovanje primernih kadrov. Kar 78 odstotkov podjetij uporablja socialna omrežja, 59 odstotkov jih uporablja celovite programske rešitve in rešitve v oblaku, polovica jih uporablja mobilne aplikacije, ena tretjina pa digitalno delovno mesto. Poslovno analitiko uporablja 15 odstotkov vprašanih podjetij, medtem ko umetno inteligenco, robote in digitalne dvojčke uporabljajo le štirje odstotki vprašanih.
 

Težave so še vedno pomanjkanje digitalnih kompetenc


Pomanjkanje digitalnih kompetenc so dolgoletna stalnica slovenskih kadrov in tudi civilne populacije. Direktorica DIH Slovenija zatrjuje, da bodo oblikovali storitve, ki bodo pripomogle k reševanju digitalnih težav, med kar spada šolanje, delo in nakupovanje preko spleta in uporaba video konferenc. Poudarja, da smo primorani delovati digitalno, za kar pa so potrebne tudi nove zakonske podlage, kajti trenutne ureditve ovirajo proces napredka digitalizacije. Vseeno je na koncu vse odvisno od podjetij, ki si morajo digitalizacijo tudi same želeti uresničiti.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.