Decembra letos le delna uvedba elektronskih vinjet

Decembra bodo na voljo zgolj letne e-vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila, tedenske in mesečne pa bodo dostopne v začetku leta 2022.
Fotografija: Foto: Dejan Vodovnik
Odpri galerijo
Foto: Dejan Vodovnik

Dars je s slovaškim Skytollom sklenil aneks k pogodbi o vzpostavitvi in delovanju sistema elektronske vinjete. Aneks, vreden slabih 900.000 evrov, bo projekt podražil na 16,4 milijona evrov, izhaja iz objave na portalu javnih naročil. Aneks je bil potreben zaradi skrajšanega pogodbenega roka in dodatnih del.

Pritožbe pred državno revizijsko komisijo s strani neizbranih ponudnikov so zavlekle začetek izvedbe del sistema elektronske vinjete, ta pa brez skrajšanja pogodbenih rokov, ki so terjala aneks, ne bi bila končana pravočasno.

image_alt
Apokaliptičen čas za potniške letalske družbe

Na Darsu so danes za STA pojasnili, da če bi bila pogodba s Skytollom sklenjena v roku, torej najpozneje do 1. marca letos, aneks ne bi bil potreben, saj bi bila dela izvedena v roku, torej do 1. decembra. Ker pa so pritožbe pred državno revizijsko komisijo podpis pogodbe zamaknile, se rok za izvedbo del podaljša.

Decembra bodo elektronske vinijete uvedene le delno

Vlada je vzpostavitev sistema e-vinjete z zakonom predvidela 1. decembra letos, nato pa zaradi zamika sklenitve pogodbe z izbranim izvajalcem z novelo zakona določila, da se z decembrom e-vinjete uvedejo le delno. Takrat bodo na voljo samo letne e-vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila, medtem ko bodo tedenske in mesečne v uporabi od februarja prihodnje leto.

image_alt
Pipistrel: Okolju prijazna letala uspešno prestala testiranja

V aneksu k pogodbi med Darsom in Skytollom so mejniki za izvedbo projekta - ki je sicer razdeljen na prodajni in nadzorni del sistema ter postprodukcijo oziroma vzdrževanje - določeni bolj podrobno, povzemajo današnje Finance. Prvi del delovanja prodajnega sistema e-vinjete ima še vedno rok 1. december, drugi del pa 1. februar 2022. Podaljšan pa je drugi del roka za produkcijsko delovanje cestninskega nadzora oziroma za vzpostavitev celotnega sistema, in sicer na 27. februar 2022.

Dars je sicer razpis za sistem e-vinjete objavil septembra lani, dobil je tri ponudbe in konec januarja letos izbral slovaški Skytoll. Vloženi so bili trije revizijski zahtevki, državna revizijska komisija je vse zavrnila, Dars pa je pogodbo s Skytollom podpisal 27. maja.

image_alt
OMV: Letošnji dobiček je poskočil kot še nikoli

Z decembrom bo torej sistem e-vinjete stekel le delno. Elektronske letna vinjeta sicer ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Zdaj letna vinjeta velja 14 mesecev od 1. decembra. Pričakovati je, da vozniki, ki imajo letno vinjeto z letnico 2021, nove ne bodo kupili pred njenim iztekom, torej pred 31. januarjem 2022, razen denimo v primeru prodaje oz. nakupa novega avta.

Več iz rubrike