Da Vincijeva risba prodana za 10,3 milijona evrov

Na dražbi v Londonu je bila prodana risba, ki jo je pred več kot 500 leti narisal znani renesančni umetnik Leonardo da Vinci.
Fotografija: Leonardo da Vinci, avtoportret, 1516, Foto: Press Release
Odpri galerijo
Leonardo da Vinci, avtoportret, 1516, Foto: Press Release

Prejšnji teden je v Londonu potekala dražba. Na njej je bila prodana tudi več kot 500 let stara risba medvedove glave, ki je bila narisana s srebrnim svinčnikom. Njen avtor je znani italijanski renesančni umetnik Leonardo da Vinci. Umetnina je bila prodana za kar 10,3 milijona evrov, navaja STA.
image_alt
Senzacionalen preboj: Razvili kvantni računalnik velik kot kovanec

Gre za majhno risbo v velikosti sedem krat sedem centimetrov. Narisana je na papirju v rožnato bež barvi. Avkcijska hiša Christie's poroča, da je risba medvedove glave ena redkih umetnin, ki so še v zasebni lasti. Kupca umetnine niso želeli razkriti.
 

Hiša Christie's je dobila sliko za zgolj tri evre


Risba je bila sicer nekoč v lasti slikarja in zbiratelja Thomasa Lawrencea, nato pa je leta 1860 prešla v roke hiše Christie's. Ta jo je dobila za zgolj tri evre. Risbo so nato razstavljali v uglednih muzejih, med katerimi je tudi Nacionalna galerija v Londonu. Leta 2011 je bilo sliko možno občudovati v okviru razstave o Leonardu da Vinciju.
Mona Lisa, Foto: Leon Vidic / Delo
Mona Lisa, Foto: Leon Vidic / Delo

Leta 2001 je bila na dražbi prodana tudi da Vincijeva risba Konj in jezdec. Zanjo je prodajalec iztržil 9,48 milijona evrov.
 

Da Vincijevi izumi so bili za čas njegovega življenja preveč napredni


Leonarda da Vincija sicer zaradi vsestranske nadarjenosti opisujemo kot genija. Rodil se je leta 1452 v Toskani. Bil je izvenzakonski otrok, ki je svoje otroštvo preživel pri očetovi družini. V času svojega življenja sicer ni pridobil nobene izobrazbe. Znanje je pridobil izključno na osnovi lastnega opazovanja. Znan je bil po svojeglavosti, zaradi česar se je večkrat znašel v navzkrižju z bogatimi trgovci z umetninami in pokrovitelji.
image_alt
Hrvaška: kako oglasi za nastanitve zavajajo turiste

Njegov najbolj znan portret je Mona Lisa. Njegova freska Zadnja večerja je velikokrat predmet parodije. Gre za enega najbolj znamenitih slikarskih del z versko vsebino. Od njegovih slik naj bi jih preživelo le 15. Da Vinci je znan tudi po številnih izumih, ki so bili za čas njegovega življenja preveč napredni. Zato je bila njihova vrednost prepoznana šele po njegovi smrti. Pomembno je prispeval k raziskavam na področju anatomije, astronomije in gradbeništva.
 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.