Da bi spremenili sistem moramo najprej prepoznati ravnovesje v sebi

Dvodvnevni dogodek Svet sinergij je zagotovil popotovanje v samega sebe in hkrati odmik od sistema v katerem živimo; le tako lahko uvidimo večjo sliko.
Fotografija: Letošnja izvedba konfluence World of Synergy je potekala tako v živo kot tudi preko spleta. Spletna izkušnja pa ni bila prav nič slabša od tiste v živo, saj so organizatorji poskrbeli za stalno interakcijo med udeleženimi. FOTO: Siniša Kanižaj/Eventnika
Odpri galerijo
Letošnja izvedba konfluence World of Synergy je potekala tako v živo kot tudi preko spleta. Spletna izkušnja pa ni bila prav nič slabša od tiste v živo, saj so organizatorji poskrbeli za stalno interakcijo med udeleženimi. FOTO: Siniša Kanižaj/Eventnika

Udeleženci dogodka Svet sinergij (angl. World of Synergy) so v dveh dneh spoznali, s katerimi izzivi se v letošnjem kaotičnem letu soočajo vodilni duševni misleci iz vsega sveta in pa kako ponovno pridobiti nadzor nad svojo prihodnostjo v trenutnih negotovih časih.

Dogodek je, tako kot številne druge dogodke dandanes, zaznamoval hibriden pristop v industriji srečanj. Povedano drugače, dogodek se je izvajal tako na spletu kot v živo, posebnost dogajanj pa je bila tudi stalna interakcija med vsemi udeleženimi in govorci, kar je uspešno steklo tudi preko spleta.
 

Spremembe so strašne, a dobrodošle


Organizatorji dogodka so že v uvodu izpostavil, da bodo dogodek spremljale intenzivne debate in stalno izmenjavanje idej. Obenem je pomembno tudi zavedanje, da spremembe, ki smo jim priča v zadnjem obdobju ni smiselno izpostavljati v ednini, saj so te več plastne in prihajajo v valovih, pravi ena od oblikovalk dogodka Ina Kukovič Borovnik.
 

Zavedanje sprememb, ki jih delamo


Prvi dan je minil v znamenju podatkov iz okolja, ki jih z hitrim razvojem tehnologije vse pogosteje zaznavamo, tako pa postajajo novo zlato. Predsednica mednarodnega Bateson inštituta Nora Bateson je v tem sklopu predstavila pomembnost zavedanja večje slike, s strani razvijalcev sodobne tehnologije.Batesonova je prepričana, da tehnologija ni nevtralna v našem okolju in to kar se razvija v različnih laboratirijih, močno vpliva na medosebne odnose po celem svetu. Ravno tega se morajo raziskovalci temeljito zavedati.
 

Topli podatki


Vpliv tehnologije na osebne odnose ter tudi dojemanje sveta je Batesonova ponazorila z izkušnjo obiska hiše, kateri je v vseh prostorih dodana tudi tehnolgoija umetne inteligence (angl. AI house). V omenjeni hiši sicer na vsakem vogali zevajo prazni ekrani, v kolikor pa se oseba, ki vstopi v hišo poveže na lokalno omrežje in deli podatke iz svojega telefona, hiša svoje fizične lastnosti povsem prilagodi tej osebi. Prazne ekrane zamenjajo fotografije iz albumov, oglasijo se nujna obvestila, glede na osebo se prilagodi tudi barvna shema. Batesonova izpostavlja, da se v tem trenutku medsebojni odnosi povsem spremenijo, spremeni pa se tudi njeno zavedanje okolja.

Tovrstne tehnolgije pravzaprav iz gore podatkov izlušijo le peščico podatkov, ki se jih nato znova deli z okolico v drugačnem kontekstu. Zaradi tega Batesonova kliče po uporabi takoimenovanih toplih podatkih, s katerimi bi bolje razumeli celotno sliko, kajti zaenkrat si s hladnimi podatki ni mogoče razložiti medosebnih odnosov, slika je enostavno popačena.
 

Več konsistence in manj paradoksa


Nora Bateson je predstavila relativno nov in prepotreben koncept toplih podatkov. FOTO: WoS 2020
Nora Bateson je predstavila relativno nov in prepotreben koncept toplih podatkov. FOTO: WoS 2020
Osnova našega bivanja ni zgolj funcionalnost posameznih predmetov, temveč odnosi med ljudmi, stroji in vsemi ostalimi stvarmi, ki ustvajajo vsakdan, še pravi Batesonova. »Novi podatki o odnosih bi dopolnili obstoječe podatkovne baze, komaj z razumevanjem odnosov lahko namreč korenito spremenimo tudi sistem, v katerem živimo. Že več let si številni prizadevajo, da bi spremenili sistem od znotraj, a kako tega spremeniti, če smo tudi sami del sistema? Topli podatki so žive informacije, ki lahko pripeljejo do več konsistence in manj paradoksa.«
 

Presežimo ustaljene vzorce


Prvi dan je zaključil Jeremy Lent, avtor knjige The Patterning Instinct, ki je izpostavil vzorce razmišljanja, kateri se stalno pojavljajo v našem vsakdanu, obenem pa podaja načine, kako te vselej prisotne vzorce spremeniti ali se jih celo popolnoma znebiti.

Predlaga drugačen pristop razmišljanja, katerega imenuje HIVE mindset. Slednji nam omogoča, da presežemo osebne strahove, izzive in meje, s čimer uvidimo pravo sliko sveta. Le na tak način se preseže tudi individualnost in hkrati doseže solidarnost ter sodelovanje. Skupnost lahko na ta način sodeluje kot celota pa naj gre za družino, podjetjem državo ali celoten planet, pravi Lent.
 

Kako se upogniti, brez da bi se prelomili


Čas je zaznamoval drugi dan konfluence, ko so se govorci vprašali kaj za človeštvo pomeni sedanjost, prihodnost in kako se navdušiti nad novimi izzivi. Govorca iz Indije sta tako odprla dogajanje in izpostavila potrebo po notranjem miru, ki je vse bolj potrebna na delovnih mestih po celem svetu.

Ustanovitelj organizacije Cancer Awakens in soavtor knjige My Cancer is me Vijay Bhat, izpostavlja načine kako se upogniti vetru viharja v katerem smo se znašli, brez, da bi se prelomili na pol. Bhat glasno opozarja, da na naše počutje vpliva ogromno dejavnikov, ki povzročajo strah, zavračanje resničnosti in obžalovanje dogodkov. Tako loči tudi več ravni dejavnikov, od primarnih skrbi o zaposlitvi, pa do spremb načina življenja in tudi omejevanja osebne svobode, ki ga je prinesla pandemija.

Strah in nelagodje, ki izvira iz teh dejavnikov bolje poznamo kot stres, ki je v prvi vrsti neravnovesje znotraj osebe, ki je izpostavljena pritisku, kateri presega zmožnosti iste osebe, pravi Bhat.

Udeleženci so bili aktivno vključeni v dogodek tudi preko spleta. FOTO: Zajetje ekrana
Udeleženci so bili aktivno vključeni v dogodek tudi preko spleta. FOTO: Zajetje ekrana

 

Ogromno izzivov in izgorelosti


Bhat je predstavil tudi zaskrbljujoče statistične podatke, ki nikakor niso spodbudni za delovna okolja po celem svetu. Po njegovih podatkih se zaradi duševnih težav niža produktivnost zaposlenih, kar naposredno vpliva na 1000 milijard dolarjev velik izpad dohodka na svetovni ravni. V tem smislu dodaja, da se morajo zaposleni zavedati, da se za vsak dolar, ki ga vložijo v duševno zdravje zaposlenih, povrne produktivnost v višini štirih dolarjev.

Med glavnimi nevarnostmi je predvsem naraščujoče pitje alkohola, porast depresije, vse več ločitev, odvisnost od dolgov, začaran krog pa zaključijo bolezni, ki nastajajo zaradi naštetih nevarnosti.
 

Iskanje ravnovesja


A vendar dogodek ne opozarja zgolj na slabosti današnjega sveta, temveč tudi izpostavlja tudi pozitivne novice. Ko enkrat vemo, kaj so naši stresorji, imamo namreč na voljo številne načine, kako se soočati s stresom in ga tudi zmanjšati. Tega se zaveda tudi vse več podjetij, ki ponuja zdravstvena svetovanja, pogovore o zdravju, zdravo hrano na delovnih mestih, financirane športne vadbe, ipd.

Med pristope zmanjševanja stresa pa spada tudi vzpostavljeno ravnovesje v sebi, predvsem pa, da opravljaš delo, ki si ga dejansko želiš opravljati. Ravno iskanje notranjega miru in ravnovesja pa je na dogodki predstavila Nilma Bhat, ustanoviteljica Shakti Fellowship in soavtorica knjige Shakti Leaderhip. Ta je udeležence popeljala skozi vodeno meditacijo in predstavila le enega od načina manjšanja stresa v delovnem okolju.

Več iz rubrike