Čez deset let bo skozi Luko Koper potovalo dva milijona kontejnerjev

Logistika: V letu 2022 so prvič pretovorili milijon enot najbolj standardiziranega ladijskega tovora. Ovira smelim načrtom so zmogljivosti infrastrukture.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

V Luki Koper so tik pred koncem lanskega leta dosegli razvojni mejnik: v enem letu so pretovorili milijon kontejnerjev. Za prvi milijon zabojnikov so potrebovali več kot 40 let, naslednji milijon bodo dosegli veliko hitreje. Po napovedih vodilnih mož Luke Koper Boštjana Napasta in Luke Trst Zena D'Agostina je cilj mogoče doseči v desetih letih.

Dva milijona v Kopru in podoben pretovor tudi v Trstu, dodaten milijon pa še na Reki. To ni več pravljica za lahko noč. Ko bo vojne v Ukrajini konec in bodo slovensko železniško omrežje vsaj deloma posodobili ter zgradili dva zaledna logistična terminala, bo iz koprskega pristanišča skozi Slovenijo res lahko potovalo dvakrat več kontejnerjev. O tem, kako hitro se razvija kontejnerski promet v Luki Koper in v svetu, nam je odgovarjal vodja kontejnerskega terminala Miha Kalčič.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.