Cepivo proti različici Omicron je tu!

Raziskava dokazala učinkovitost cepljenja proti različici omicron
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Novi poživitveni odmerki, ki so odobreni za osebe stare 12 let in več, so namenjeni zelo nalezljivi in imunsko škodljivi podvrstici omikron BA.5, ki je poleti povzročila val novih okužb.

Najvišji zdravstveni uradniki v državi so poleti ukrepali, da bi zagotovili, da se bodo novi poživitveni odmerki začeli uporabljati pravočasno  - vsaj do jeseni. Skrbi jih, da se zaradi vse manjše učinkovitosti starih cepiv odpira možnost, da omikron to zimo povzroči nov val hospitalizacij, saj ljudje več časa preživijo v zaprtih prostorih, kjer se virus, ki se prenaša po zraku, lažje širi.

Po besedah Heather Scobie, epidemiologinje CDC, se je število smrti in hospitalizacij med starejšimi, najbolj cepljeno starostno skupino v Ameriki, od aprila povečalo, saj omikron še naprej mutira v vse bolj prenosljive podrazličice, ki se izogibajo zaščiti prvotnih cepiv.

Dr. Peter Marks, ki vodi urad FDA, ki pregleduje cepiva, je dejal, da je cilj novih ojačevalcev obnoviti visoko raven zaščite, ki so jo cepiva pokazala v začetku leta 2021. Vendar je Marks kasneje priznal, da strokovnjaki zvezne vlade preprosto še ne vedo, ali bodo ojačevalci dosegli visok nivo, ki so ga postavili ti odmerki.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

"Ne vemo še zagotovo, ali bomo dosegli enako raven, vendar je to cilj. Menimo, da dokazi, ki smo jih videli, kažejo na to," je Marks povedal novinarjem na novinarski konferenci po sredinem pooblastilu agencije FDA.

Agencija FDA bo izvajala nadzor, da bi ugotovila, ali ojačevalci dosegajo ta cilj, je dejal Marks. Ko sta bili injekciji podjetij Pfizer in Moderna decembra 2020 odobreni, sta zagotavljali več kot 90-odstotno zaščito pri preprečevanju Covida.

image_alt
Cepivo proti Omicronu bo kmalu tukaj. Kdo bo - in ne bo - upravičen

Marks je novinarjem povedal, da bo verjetno trajalo vsaj še nekaj mesecev, preden bodo javnosti na voljo podatki o humani uporabi ojačevalcev BA.5. Vendar je dejal, da je FDA za odobritev novih ojačevalcev uporabila v bistvu enak postopek, na katerega se že leta zanaša pri zamenjavi virusnih sevov v cepljenju proti gripi.

"Prepričani smo, da je to, kar imamo, zelo podobno situaciji, ki smo jo v preteklosti imeli pri spremembah gripe, ko zanje v ZDA nismo izvajali kliničnih študij," je dejal Marks. "Na podlagi načina delovanja cepiva in podatkov, ki jih imamo, vemo, da lahko predvidimo, kako dobro bo cepivo delovalo."

image_alt
Raziskava: Strah pred cepljenjem lahko povzroči omotico

Po napovedih skupine znanstvenikov, ki napoveduje potek pandemije, imenovane Covid-19 Scenario Modeling Hub, bi lahko nova poživitvena cepiva preprečila 2,4 milijona okužb, 137 000 hospitalizacij in 9 700 smrti, če se ne bo pojavila nova različica.

Več iz rubrike