Cepivo proti malariji že na poti v Afriko

Dostop do zdravstva otežuje preprečevanje širjenja malarije v številnih področjih v Afriki
Fotografija: Malarija je bolezen zaradi katere je leta 2020 umrlo 627.000 ljudi. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Malarija je bolezen zaradi katere je leta 2020 umrlo 627.000 ljudi. FOTO: Delo

Univerza v Oxfordu je razvila cepivo proti malariji, ki bo po obetavnih rezultatih kliničnega preskušanja, ki presegajo 75-odstotno učinkovitost, ki jo zahteva Svetovna zdravstvena organizacija, morda kmalu prišlo na območja, ki ga najbolj potrebujejo. Znanstveniki pravijo, da so že sklenili pogodbo, ki jim bo omogočila proizvodnjo 100 milijonov odmerkov cepiva na leto, poroča BBC, in menijo, da je zdaj končno mogoče, da svet "v času našega življenja konča smrtnost otrok zaradi malarije".

Raziskava faze 2b je sledila prejšnji raziskavi, izvedeni leta 2021 na zahodnoafriških otrocih, ki je pokazala 77-odstotno učinkovitost cepiva v 12 mesecih. V zadnjem preskušanju, objavljenem v reviji The Lancet Infectious Diseases, je bil 409 udeležencem eno leto pozneje dodeljen poživitveni odmerek, pri čemer so poročali o 80-odstotni učinkovitosti v skupini z večjim odmerkom in 70-odstotni učinkovitosti v skupini z manjšim odmerkom.

FOTO: Reuters (slika je simbolična)
FOTO: Reuters (slika je simbolična)

R21/Matrix-M, privlačno ime za cepivo proti Plasmodium falciparum, ki ga je ustvarila Univerza v Oxfordu, je cepivo s protitelesi proti sporozitom, ki je usmerjeno proti prvi stopnji povzročitelja malarije, ko ta vstopi v človeško telo.

image_alt
Cepivo proti Omicronu bo kmalu tukaj. Kdo bo - in ne bo - upravičen

Gre za del pilotnega programa, v okviru katerega se cepivo dostavlja ljudem v Afriki in upa, da bo dramatično spremenilo podobo te bolezni, zaradi katere je leta 2020 umrlo 627.000 ljudi. Kar 96 odstotkov teh smrti je bilo v Afriki in kljub obsežnim prizadevanjem na področju osebne zaščite, obvladovanja komarjev in zdravil proti malariji še vedno trpijo območja s slabšim dostopom do zdravstvenega varstva.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Cepivo bo zdaj prešlo v tretjo fazo preskušanja, znanstveniki pa upajo, da se bodo rezultati preskušanja s 4.800 udeleženci, ki naj bi bili objavljeni do konca leta, lahko prenesli v široko uporabo naslednje leto.

image_alt
Raziskava: Strah pred cepljenjem lahko povzroči omotico

"Veseli nas, da smo ugotovili, da lahko standardna shema cepljenja s štirimi odmerki zdaj prvič doseže visoko raven učinkovitosti v dveh letih, ki je bila dolga leta želeni cilj za cepiva proti malariji," je v izjavi povedal profesor Adrian Hill, direktor Jennerjevega inštituta na Univerzi v Oxfordu in soavtor članka.

Več iz rubrike