Cene plina v Evropi ponovno zelo visoke

Cene zemeljskega plina so v Evropi znova na izredno visoki ravni.
Fotografija: Foto: dragana991, Getty Images
Odpri galerijo
Foto: dragana991, Getty Images

Cene zemeljskega plina so v Evropi znova na izredno visoki ravni. Na nizozemskem vozlišču TTF je bilo treba za 1000 kubičnih metrov plina danes prvič po 18. oktobru odšteti več kot 1200 dolarjev, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Na Poljskem so sprejeli nov zakon, ki bo naslovil strmo rast cen plina.

Na londonski borzi ICE je bilo treba za januarske terminske pogodbe za plin z vozlišča TTF danes odšteti do 1225,6 dolarja za 1000 kubičnih metrov oz. 104,895 evra na megavatno uro. Kasneje se je cena nekoliko umirila in je trenutno pri 103,505 evra na megavatno uro. To je okoli osem odstotkov več kot v torek.

image_alt
Agrokor prodaja Costello

Poljski predsednik podpisal zakon za preprečitev nenadnega dviga cen

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes podpisal zakon, ki bo preprečil nenaden dvig cen za gospodinjstva v letu 2022, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Novo zakonodajo je parlament sprejel 2. decembra.

Energetska podjetja na Poljskem bodo tako lahko prihodnje leto pri oblikovanju svojih cen upoštevala le del stroška nabave plina za gospodinjstva. Izgube pa bodo lahko nadoknadila v prihodnjih dveh letih.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

»Novi zakon bo zmanjšal zvišanje cen zemeljskega plina za gospodinjstva, ki so posledica višjih cen na evropskih trgih. Hkrati bo omogočil energetskim podjetjem, da kasneje pokrijejo stroške dobave plina,« so zapisali v uradu Dude.

Več iz rubrike