Cene plina v Evropi ponovno zelo visoke

Cene zemeljskega plina so v Evropi znova na izredno visoki ravni.
Fotografija: Foto: dragana991, Getty Images
Odpri galerijo
Foto: dragana991, Getty Images

Cene zemeljskega plina so v Evropi znova na izredno visoki ravni. Na nizozemskem vozlišču TTF je bilo treba za 1000 kubičnih metrov plina danes prvič po 18. oktobru odšteti več kot 1200 dolarjev, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Na Poljskem so sprejeli nov zakon, ki bo naslovil strmo rast cen plina.

Na londonski borzi ICE je bilo treba za januarske terminske pogodbe za plin z vozlišča TTF danes odšteti do 1225,6 dolarja za 1000 kubičnih metrov oz. 104,895 evra na megavatno uro. Kasneje se je cena nekoliko umirila in je trenutno pri 103,505 evra na megavatno uro. To je okoli osem odstotkov več kot v torek.

image_alt
Agrokor prodaja Costello

Poljski predsednik podpisal zakon za preprečitev nenadnega dviga cen

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes podpisal zakon, ki bo preprečil nenaden dvig cen za gospodinjstva v letu 2022, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Novo zakonodajo je parlament sprejel 2. decembra.

Energetska podjetja na Poljskem bodo tako lahko prihodnje leto pri oblikovanju svojih cen upoštevala le del stroška nabave plina za gospodinjstva. Izgube pa bodo lahko nadoknadila v prihodnjih dveh letih.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

»Novi zakon bo zmanjšal zvišanje cen zemeljskega plina za gospodinjstva, ki so posledica višjih cen na evropskih trgih. Hkrati bo omogočil energetskim podjetjem, da kasneje pokrijejo stroške dobave plina,« so zapisali v uradu Dude.

Več iz rubrike

aktualno

V Veliki Britaniji kmalu poskusna uvedba štiridnevnega delovnika

V okviru pilotnega projekta bo 30 britanskih podjetij uvedlo preizkusni štiridnevni delovni teden. Delavci bodo pri tem obdržali polno plačo.

aktualno

Pokojnine se bodo dodatno uskladile

V veljavo je stopila pokojninska novela, po kateri se bodo pokojnine dodatno uskladile. Kaj to pomeni za upokojence?

aktualno

Spremembe pri igrah na srečo pripravljene na potrditev

Pripravljen je predlog novele zakona o igrah na srečo, ki med drugim prinaša delno liberalizacijo tega področja ter spremembe pri dodeljevanju koncesij.

aktualno

World Economic Forum: EU o mikročipih, Rusiji in zaupanju

Na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) sta o namerah Evropske unije in Nemčije spregovorila predsednica Evropske komisije in novi nemški kancler.

Komentarji: