Cene nafte dramatično poskočile, Trump grozi z oboroženimi napadi

Zaradi napadov na največji rafineriji nafte v Savdski Arabiji se je proizvodnja nafte v državi prepolovila, cene pa so takoj za tem strmo poskočile. Kakšni bodo vplivi na ceno goriva? Zakaj Trump že grozi z oboroženimi napadi?
Fotografija: Finančni trg se je seveda na tragedijo hitro odzval. Reuters
Odpri galerijo
Finančni trg se je seveda na tragedijo hitro odzval. Reuters

Brezpilotna letala so močno poškodovala dve pomembni nahajališči nafte podjetja Arameco in s tem tudi največjo rafinerijo na svet Abkaik ter drugo največjo v državi, Hurais. Oba napada sta zanetila požar, območji je prekril gost dim, a zadevo so kmalu spravili pod nadzor.

Zaradi napadov na največji rafineriji nafte v Savdski Arabiji se je proizvodnja nafte v državi prepolovila, cene pa so takoj za tem strmo poskočile. Reuters
Zaradi napadov na največji rafineriji nafte v Savdski Arabiji se je proizvodnja nafte v državi prepolovila, cene pa so takoj za tem strmo poskočile. Reuters

 

Finančni trgi so se odzvali, za tem še potrošniki

Ti napadi so seveda močno prizadeli delo in proizvodnjo nafte, ki ga le s težavo nadomeščajo s sprostitvijo naftnih rezerv na trgu.
Finančni trg se je seveda na tragedijo hitro odzval. Kar naenkrat se je proizvodnja črnega zlata zmanjšala za kar 5,7 milijonov sodov dnevno (za polovico). Cena nafte je poskočila za 20 odstotkov, na najvišjo raven letos.

Finančniki že mirijo množice, da se drastični skok cene za surovo nafto ne bo poznal tako močno tudi pri končnih kupcih, verjetno bo dvig cene blažji in ne bo trajal dolgo časa. A vseeno se bo zgodil. Kmalu.


Bo napadu sledil napad? Kdo je odgovoren?

Odgovornost za napade so sprejeli hutijski uporniki iz sosednjega Jemna. Poudarili so, da gre za zakonit odgovor na vojaško kampanjo koalicije pod vodstvom Savdske Arabije proti njim v Jemnu, ter obenem obljubili, da bo njihova naslednja operacija »še večja in bolj boleča«. Tuji mediji spominjajo, da je v zadnjih mesecih bilo več raketnih napadov na več savdskih oporišč in mest.

ZDA se pripravljajo na oborožene intervencije. Reuters
ZDA se pripravljajo na oborožene intervencije. Reuters


Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je odgovornost za napad pripisal Iranu. »Kljub pozivom k umiritvi razmer je Iran izvedel napad na svetovno oskrbo z energijo brez primere,« je v odzivu na napade v soboto zapisal na družbenem omrežju twitter. Dodal je, da ni dokazov, da so bili napadi izvedeni iz Jemna.

Predsednik ZDA, Donald Trump, grozi z vojaškim posredovanjem. Tudi on je na twitterju zapisal, da se ZDA pripravljajo na oborožene intervencije in da dobro vedo, kdo je kriv ter da čakajo le še potrditev Savdijecev.
V javnost počasi pronica mnenje, da se pod ameriško politično stališče podpisujejo tudi v Savdske Arabije.

Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe označilo za absurdne in nepojasnjene. Reuters
Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe označilo za absurdne in nepojasnjene. Reuters


Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe danes označilo za absurdne in nepojasnjene in da gre zgolj za izgovor za morebitno maščevanje ZDA proti Iranu. »Ker je njihova politika maksimalnega pritiska na Iran spodletela, se Američani zdaj zatekajo k velikim lažem,« zapišejo.

Več iz rubrike

aktualno

Novela zakona o trgovini naj bi bila zrela za ustavno pobudo

Vprašanje zapiranja trgovin ob nedeljah ostaja aktualno. Omenja se nedeljsko delo za namen spletne prodaje, ustavna pobuda pa je napovedana za naslednji teden.

aktualno

Zmagovalec slovenskega izvoza je trboveljski Dewesoft

Na 7. konferenci slovenskih izvoznikov, ki je v petek potekala na Brdu pri Kranju, so med drugimi podelil nagrado Zmagovalec slovenskega izvoza. Na šesti podelitvi zapored jo je prejel trboveljski De…

aktualno

Seznam najbolj varnih držav na svetu; Slovenija visoko na lestvici

Varnostne razmere igrajo v današnjem kaotičnem svetu pomembno vlogo. Katere države se v svetovnem merilu uvrščajo med najvarnejše?

aktualno

Bojan Ivanc: Ogroženih je okoli 5000 delovnih mest

Čeprav so ukrepi vlade za blažitev posledic covida-19 pomembno prispevali k ohranitvi delovnih mest in preprečili množična odpuščanja, pa so razmere na trgu dela vseeno negotove.

Komentarji: