Cene nafte dramatično poskočile, Trump grozi z oboroženimi napadi

Zaradi napadov na največji rafineriji nafte v Savdski Arabiji se je proizvodnja nafte v državi prepolovila, cene pa so takoj za tem strmo poskočile. Kakšni bodo vplivi na ceno goriva? Zakaj Trump že grozi z oboroženimi napadi?
Fotografija: Finančni trg se je seveda na tragedijo hitro odzval. Reuters
Odpri galerijo
Finančni trg se je seveda na tragedijo hitro odzval. Reuters

Brezpilotna letala so močno poškodovala dve pomembni nahajališči nafte podjetja Arameco in s tem tudi največjo rafinerijo na svet Abkaik ter drugo največjo v državi, Hurais. Oba napada sta zanetila požar, območji je prekril gost dim, a zadevo so kmalu spravili pod nadzor.

Zaradi napadov na največji rafineriji nafte v Savdski Arabiji se je proizvodnja nafte v državi prepolovila, cene pa so takoj za tem strmo poskočile. Reuters
Zaradi napadov na največji rafineriji nafte v Savdski Arabiji se je proizvodnja nafte v državi prepolovila, cene pa so takoj za tem strmo poskočile. Reuters

 

Finančni trgi so se odzvali, za tem še potrošniki

Ti napadi so seveda močno prizadeli delo in proizvodnjo nafte, ki ga le s težavo nadomeščajo s sprostitvijo naftnih rezerv na trgu.
Finančni trg se je seveda na tragedijo hitro odzval. Kar naenkrat se je proizvodnja črnega zlata zmanjšala za kar 5,7 milijonov sodov dnevno (za polovico). Cena nafte je poskočila za 20 odstotkov, na najvišjo raven letos.

Finančniki že mirijo množice, da se drastični skok cene za surovo nafto ne bo poznal tako močno tudi pri končnih kupcih, verjetno bo dvig cene blažji in ne bo trajal dolgo časa. A vseeno se bo zgodil. Kmalu.


Bo napadu sledil napad? Kdo je odgovoren?

Odgovornost za napade so sprejeli hutijski uporniki iz sosednjega Jemna. Poudarili so, da gre za zakonit odgovor na vojaško kampanjo koalicije pod vodstvom Savdske Arabije proti njim v Jemnu, ter obenem obljubili, da bo njihova naslednja operacija »še večja in bolj boleča«. Tuji mediji spominjajo, da je v zadnjih mesecih bilo več raketnih napadov na več savdskih oporišč in mest.

ZDA se pripravljajo na oborožene intervencije. Reuters
ZDA se pripravljajo na oborožene intervencije. Reuters


Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je odgovornost za napad pripisal Iranu. »Kljub pozivom k umiritvi razmer je Iran izvedel napad na svetovno oskrbo z energijo brez primere,« je v odzivu na napade v soboto zapisal na družbenem omrežju twitter. Dodal je, da ni dokazov, da so bili napadi izvedeni iz Jemna.

Predsednik ZDA, Donald Trump, grozi z vojaškim posredovanjem. Tudi on je na twitterju zapisal, da se ZDA pripravljajo na oborožene intervencije in da dobro vedo, kdo je kriv ter da čakajo le še potrditev Savdijecev.
V javnost počasi pronica mnenje, da se pod ameriško politično stališče podpisujejo tudi v Savdske Arabije.

Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe označilo za absurdne in nepojasnjene. Reuters
Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe označilo za absurdne in nepojasnjene. Reuters


Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe danes označilo za absurdne in nepojasnjene in da gre zgolj za izgovor za morebitno maščevanje ZDA proti Iranu. »Ker je njihova politika maksimalnega pritiska na Iran spodletela, se Američani zdaj zatekajo k velikim lažem,« zapišejo.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: