Cene nafte dramatično poskočile, Trump grozi z oboroženimi napadi

Kaja Kovič
Finančni trg se je seveda na tragedijo hitro odzval. Reuters

Zaradi napadov na največji rafineriji nafte v Savdski Arabiji se je proizvodnja nafte v državi prepolovila, cene pa so takoj za tem strmo poskočile. Kakšni bodo vplivi na ceno goriva? Zakaj Trump že grozi z oboroženimi napadi?

Brezpilotna letala so močno poškodovala dve pomembni nahajališči nafte podjetja Arameco in s tem tudi največjo rafinerijo na svet Abkaik ter drugo največjo v državi, Hurais. Oba napada sta zanetila požar, območji je prekril gost dim, a zadevo so kmalu spravili pod nadzor.

image
Zaradi napadov na največji rafineriji nafte v Savdski Arabiji se je proizvodnja nafte v državi prepolovila, cene pa so takoj za tem strmo poskočile. Reuters

 

Finančni trgi so se odzvali, za tem še potrošniki

Ti napadi so seveda močno prizadeli delo in proizvodnjo nafte, ki ga le s težavo nadomeščajo s sprostitvijo naftnih rezerv na trgu.
Finančni trg se je seveda na tragedijo hitro odzval. Kar naenkrat se je proizvodnja črnega zlata zmanjšala za kar 5,7 milijonov sodov dnevno (za polovico). Cena nafte je poskočila za 20 odstotkov, na najvišjo raven letos.

Finančniki že mirijo množice, da se drastični skok cene za surovo nafto ne bo poznal tako močno tudi pri končnih kupcih, verjetno bo dvig cene blažji in ne bo trajal dolgo časa. A vseeno se bo zgodil. Kmalu.


Bo napadu sledil napad? Kdo je odgovoren?

Odgovornost za napade so sprejeli hutijski uporniki iz sosednjega Jemna. Poudarili so, da gre za zakonit odgovor na vojaško kampanjo koalicije pod vodstvom Savdske Arabije proti njim v Jemnu, ter obenem obljubili, da bo njihova naslednja operacija »še večja in bolj boleča«. Tuji mediji spominjajo, da je v zadnjih mesecih bilo več raketnih napadov na več savdskih oporišč in mest.

image
ZDA se pripravljajo na oborožene intervencije. Reuters


Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je odgovornost za napad pripisal Iranu. »Kljub pozivom k umiritvi razmer je Iran izvedel napad na svetovno oskrbo z energijo brez primere,« je v odzivu na napade v soboto zapisal na družbenem omrežju twitter. Dodal je, da ni dokazov, da so bili napadi izvedeni iz Jemna.

Predsednik ZDA, Donald Trump, grozi z vojaškim posredovanjem. Tudi on je na twitterju zapisal, da se ZDA pripravljajo na oborožene intervencije in da dobro vedo, kdo je kriv ter da čakajo le še potrditev Savdijecev.
V javnost počasi pronica mnenje, da se pod ameriško politično stališče podpisujejo tudi v Savdske Arabije.

image
Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe označilo za absurdne in nepojasnjene. Reuters


Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe danes označilo za absurdne in nepojasnjene in da gre zgolj za izgovor za morebitno maščevanje ZDA proti Iranu. »Ker je njihova politika maksimalnega pritiska na Iran spodletela, se Američani zdaj zatekajo k velikim lažem,« zapišejo.

Več iz rubrike