Če bo Assange v ZDA obsojen na dosmrtni zapor, naj pade Kip svobode

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je kritičen do ameriških obtožb na račun ustanovitelj WikiLeaksa Juliana Assangea.
Fotografija: Assangeu vse bolj grozi izročitev ZDA. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Odpri galerijo
Assangeu vse bolj grozi izročitev ZDA. FOTO: Peter Nicholls/Reuters

Če bo ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange na ameriškem sodišču dejansko obsojen na dosmrtni zapor, bi morale ZDA podreti Kip svobode, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

image_alt
Žvižgač Julian Assange ubežal smrtni obsodbi

»Če ga pripeljejo v ZDA in mu izrečejo skrajno kazen, smrt v zaporu, potem bodo morali sprožiti kampanjo za odstranitev Kipa svobode, darila Francozov, saj to ne bo več simbol svobode,« je na novinarski konferenci v ponedeljek izjavil Lopez Obrador.

Na voljo zatočišče v Mehiki

Mehiški predsednik je sicer po lastnih navedbah že nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa prosil, naj umakne obtožbe na račun Assangea, o tej zadevi pa bo, kot je napovedal, govoril tudi s sedanjim ameriškim predsednikom Joejem Bidnom prihodnji teden v Washingtonu. V preteklosti je že večkrat tudi izjavil, da je pripravljen Assangeu ponuditi zatočišče v Mehiki.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. FOTO: Edgard Garrido/Reuters
Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. FOTO: Edgard Garrido/Reuters

Assangeu sicer vse bolj grozi izročitev ZDA. Odkar mu je leta 2019 ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu po sedmih letih odtegnilo zaščito in mu odvzelo azil, je v britanskem zaporu. Potem ko so sodniki najprej blokirali njegovo izročitev ZDA, je britansko vrhovno sodišče marca odločilo, da Assangeov primer ne sproža pravnih vprašanj glede zagotovil ZDA o ravnanju z njim po izročitvi.

Objava zaupnih dokumentov povezanih z ameriškima vojnama v Iraku in Afganistanu

Prejšnji mesec je njegovo izročitev odobrila tudi britanska notranja ministrica Priti Patel, a je nato pred dnevi vložil pritožbo na višje sodišče v Londonu.

Avstralca ameriške oblasti preganjajo zaradi objave zaupnih dokumentov, ki so v javnost pricurljali v letih 2010 in 2011, in so povezani z ameriškima vojnama v Iraku in Afganistanu. S tem je Assange po mnenju ZDA kršil zakonodajo in ogrožal življenja. Po navedbah njegovih odvetnikov mu v ZDA grozi do 175 let zapora, čeprav v Washingtonu to zanikajo.

Več iz rubrike