Burger King se še ni poslovil od Rusije

Kljub temu da si veriga s hitro prehrano Burger King prizadeva čim prej prekiniti poslovanje v Rusiji, do tega koraka zaenkrat še ni prišlo.
Fotografija: Veriga s hitro prehrano Burger King. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters
Odpri galerijo
Veriga s hitro prehrano Burger King. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters

Kljub temu da si veriga s hitro prehrano Burger King prizadeva čim prej prekiniti poslovanje v Rusiji, tako kot številna druga zahodna podjetja, do tega zaenkrat še ni prišlo. Iz podjetja so namreč sporočili, da jim ta korak predstavlja zapleten pravni postopek. Tako ostaja 800 njihovih poslovalnic, ki se nahajajo v Rusiji, odprtih, poroča STA.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

David Shear, prvi mož podjetja za hitro prehrano Restaurant Brands International (RBI), je pojasnil, da so v Rusiji sicer začeli s postopki za zapiranje njihovih restavracij. Kljub temu da bi si želeli, da bi se to zgodilo takoj, to ni mogoče. Oviro namreč predstavlja pogodba o skupnem podjetju, zato se bo proces še nekoliko zavlekel, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Burger King je namreč na ruski trg vstopil s pomočjo partnerstva s poslovnežem Aleksandrom Kolobovom in še dvema podjetjema. Burger King ima pri tem zgolj 15-odstotno lastništvo, nihče od partnerjev pa ni večinski lastnik. Družba RBI je sicer prekinila z vlaganji na ruskem trgu, prav tako pa je prekinjena tamkajšnja oskrbovalna veriga. McDonald's, konkurent omenjene verige s hitro prehrano, je sicer prejšnji teden sporočil, da zaradi ruske invazije na Ukrajino do nadaljnjega zapira vrata 850 restavracij, ki se nahajajo v ruskem okolju.

Burger King. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters
Burger King. Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters

Burger King imel leta 2010 že 12.000 restavracij v 73 državah

Podjetje Burger King je bilo sicer ustanovljeno leta 1953 na Floridi in se je sprva imenovalo Insta-Burger King. Dve leti kasneje se je družba znašla v finančnih težavah. Takrat sta njeno upravljanje prevzela David Edgerton in James McLamor ter družbo preimenovala v zdajšnjo različico.

Ob koncu leta 2010 se je lahko Burger King pohvalil že z več kot 12.000 restavracijami v 73 državah. Pri tem se je 66 odstotkov restavracij nahajalo na območju ZDA. Prva restavracija svetovno znane verige s hitro prehrano je bila v Sloveniji odprta leta 2011 in se nahaja v ljubljanskem BTC-ju.

image_alt
Pritiski na ruske oligarhe se stopnjujejo

V začetku letošnjega leta je sicer Burger King, ki se nahaja v Veliki Britaniji napovedal, da bo do leta 2030 polovica jedi, ki jih bodo imeli na meniju, brezmesnih. Kljub temu da je franšiza sicer znana po mesnih izdelkih, želijo s to potezo prispevati k zmanjšanju toplogrednih plinov in tako narediti nekaj dobrega za okolje.

Burger King je na Otoku že predstavil veganske krokete, ki so izdelani iz soje. Ponujajo jih tudi že nekatere druge franšize drugih evropskih državah. V prihodnjih letih bodo ponudbo razširili in dodali še nekatere druge veganske izdelke.

image_alt
Madžarski sladoled izbran za najboljšega na svetu

Več iz rubrike