Britanci niso neumen narod. Že pred 15 leti so preračunali, kaj lahko z brexitom izgubijo in kaj pridobijo.

Po včerajšnjem dogajanju v londonskem parlametu vse bolj kaže, da se bodo morali Otočani pripraviti na »trdi brexit«.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Pisal se je 23. junij 2016. Zgodovinski dan. Dan, ko so Britanci na referendumu izglasovali izstop iz EU. Glas »za« je povzročil največji padec funta po letu 1985. S tem se je začelo tudi ugibanje, ali bo Združeno kraljestvo ostalo ena najboljših držav za poslovanje. Optimisti so prepričani, da bo. Da bo London še utrdil položaj finančne prestolnice. Skeptiki menijo, da je bil brexit velika napaka, ki bo Otok drago stala.


Britanci niso neumen narod. Že pred 15 leti so preračunali, kaj lahko z brexitom izgubijo in kaj pridobijo.


Po včerajšnjem dogajanju v londonskem parlamentu vse bolj kaže, da se bodo morali Otočani pripraviti na »trdi brexit«. Kaj to pomeni za gospodarstvo v Veliki Britaniji, Evropi in po svetu, smo pisali v Svetu kapitala.

Parlament zavrnil ločitveni sporazum

Reuters
Reuters

Včeraj je dramatičen razplet glasovanja o dogovoru z EU končno potrdil pomembno vlogo britanskega parlamenta v procesu izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, hkrati pa državo popeljal nevarno blizu izstopu brez dogovora.

To je eden redkih sklepov, ki jih je mogoče narediti po glasovanju, ki se bo v britansko politično zgodovino vpisalo predvsem kot trenutek, ko je konservativna vlada Therese May dokončno izgubila nadzor nad brexitom.

Če britanski parlament do 29. marca ne prejme odgovorov na svoja vprašanja oziroma če se ne poenoti o ustrezni alternativi za ločitveni sporazum, ki ga zagovarja vlada, bo Združeno kraljestvo iz EU najverjetneje izstopilo brez dogovora.

In kaj brexit pomeni za slovensko gospodarstvo? Morebitni izstop Združenega kraljestva iz EU bo imel na Slovenijo majhne neposredne negativne učinke, posredno pa lahko tudi večje.

Reuters
Reuters

Več iz rubrike