Brexit: Boris Johnson pripravlja ultimat za EU

Združeno kraljestvo grozi, da bo odstopilo od pogovorov z EU.
Fotografija: Britanski premier Boris Johnson. FOTO: REUTERS/Toby Melville
Odpri galerijo
Britanski premier Boris Johnson. FOTO: REUTERS/Toby Melville

Britanski premier Boris Johnson pripravlja zakonodajo, ki spreminja prejšnje sporazume med Severno Irsko in Evropsko unijo. S to potezo Velika Britanija grozi, da bo prekinila pogajanja, ki naj bi bila po besedah ​​politika končana v naslednjih petih tednih.

Johnson bo pogajalcem ta teden postavil ultimat in zahteval, da se trgovinski dogovor med Združenim kraljestvom in EU doseže do 15. oktobra. V nasprotnem primeru namerava Združeno kraljestvo opustiti nadaljnji dialog z Evropsko unijo.

Po poročanju The Guardiana je nadaljnje pogajanje ogroženo zaradi britanske vlade, ki je objavila sporen del predloga zakona na notranjem trgu. Dokument vključuje zlasti posebne sporazume s Severno Irsko, ki so pravno zavezujoči.


Spomnimo, da bo Združeno kraljestvo v skladu s predhodno doseženimi dogovori upoštevalo veljavne predpise EU do konca leta 2020, po potrebi pa tudi dlje, da bi podjetnikom omogočili prilagajanje spremembam. Načrtovano je bilo, da bo Severna Irska vključena v enotni trg EU, hkrati pa bo ostala del carinskega območja Združenega kraljestva in bo sodelovala v vseh prihodnjih trgovinskih poslih, sklenjenih po brexitu.

Brexit. FOTO:  REUTERS/Hannibal Hanschke
Brexit. FOTO:  REUTERS/Hannibal Hanschke
Meja med Severno Irsko in Republiko Irsko je ključno vprašanje brexita. Irska ne namerava izstopiti iz EU, Severna Irska kot del Velike Britanije pa naj bi unijo zapustila.

31. januarja je VB postala ena najstarejših članic, ki je zapustila EU, saj je bila njena članica skoraj od same ustanovitve. 1. februarja se je začelo prehodno obdobje za prilagajanje državljanov in podjetij novim razmeram. Združeno kraljestvo bo še nekaj časa uporabljalo zakonodajo EU, vendar ne bo več zastopano v institucijah organizacije. Prehodno obdobje se lahko podaljša enkrat za eno do dve leti, če se obe strani s tem strinjata.

Prihajajoči brexit je že močno vplival na britansko zaposlovanje. Tako britanski državljani, ki živijo v EU, zaradi odcepitve države vse pogosteje izgubljajo zaposlitev. Gre za posledico dejstva, da bo brexit Britancem odvzel pravico do prostega gibanja po Evropi.
 

Več iz rubrike