Posel in Denar: Evrokrat, ki ga pokličejo, kadar gori

Netipični evrokrat Thierry Breton pravi, da je Evropa na razpotju. Spopada se s tehnološkimi in družbenimi izzivi, vključno na področju kulture in medijev.
Fotografija: Thierryja Bretona označujejo kot človeka z energijo za spremembe. FOTO: Stephanie Lecocq/Afp
Odpri galerijo
Thierryja Bretona označujejo kot človeka z energijo za spremembe. FOTO: Stephanie Lecocq/Afp

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica evropske komisije, zadolžena za pripravo Evrope za digitalno dobo, in komisar za notranji trg Thierry Breton sta predstavila predlog novih pravil o upravljanju podatkov v EU (Data Governance Act). Količina podatkov, ki jih ustvarijo javni organi, podjetja in državljani, se nenehno povečuje, leta 2025 bo petkrat večja, kot je bila leta 2018.
 

Večji nadzor nad svojimi podatki


Uredba bo omogočila souporabo, da bomo lahko izkoristili njihov potencial. Souporaba bo pripomogla k zelenemu prehodu, saj se bo izboljšalo upravljanje porabe energije, uresničiti bo mogoče personalizirano medicino, olajšan bo dostop do javnih storitev. Državljanom in podjetjem bo uredba omogočila večji nadzor nad svojimi podatki, so sporočili iz Bruslja. »Zaradi vse večje vloge industrijskih podatkov v našem gospodarstvu Evropa potrebuje odprt, a suveren enotni trg za podatke. Uredba bo s pravimi naložbami in ključno infrastrukturo pripomogla, da bo Evropa postala vodilna podatkovna celina,« je povedal Thierry Breton, ki mu je ob imenovanju za evropskega komisarja Ursula von der Leyen sporočila, da je »njegova naloga vzpostaviti ustrezen okvir, ki bo Evropi omogočil kar najbolj izkoristiti priložnosti, ki jih omogoča digitalni prehod, pri tem pa poskrbeti, da bodo z razvojem novih tehnologij spoštovane vrednote, ki jih imamo v Evropi«.
FOTO: Olivier Matthys/Afp
FOTO: Olivier Matthys/Afp


Breton in Vestagerjeva bosta na začetku decembra predstavila tudi osnutka pravil o digitalnih storitvah in digitalnih trgih, ki bosta od velikih podjetij zahtevala razkritje delovanja njihovih algoritmov in tudi poslovne podatke. Pred objavo predlogov je Breton na pogovor povabil tudi okoli 20 velikih tehnoloških podjetij. Srečali se bodo na začetku decembra, lobiranje v zvezi s tema zakonoma pa je zelo intenzivno, piše Reuters.
 

Netipičen evrokrat


Politico je Bretona ob imenovanju označil za človeka akcije. »Je človek z energijo za spremembe, status quo zanj ne pride v poštev,« je dejal ugledni francoski politik, ki je sodeloval z njim. Zaradi tega, piše Politico, ga hitro lahko zanese s poti. Drugi dan po imenovanju je na srečanju predsednikov vlad EU predlagal pripravo novega predloga pravil o internetni komunikaciji, ki ga je svet EU pripravljal tri leta in je bil tik pred tem objavljen.Breton ni tipičen evrokrat, 65-letnega Francoza opisuje Politico. Po izobrazbi je inženir, je avtor znanstvenofantastičnih romanov o kibernetskih vojnah, bil je profesor na Harvardu in je v nasprotju z večino komisarskih kolegov večji del svoje kariere deloval v gospodarstvu. Vodil je telekomunikacijskega operaterja Orange, proizvajalca elektronike Thomson, tehnološko podjetje Atos … Bil je tudi minister za gospodarstvo v vladi Emmanuela Macrona, ki ga je tudi sam povabil, da sprejme komisarsko funkcijo. »Evropa je na razpotju: spopada se z velikimi tehnološkimi in družbenimi izzivi, vključno na področju kulture in medijev. Skrbi me tudi za njen gospodarski položaj. Zato sem privolil,« je Breton v intervjuju za Politico pojasnil odločitev, ki jo je sprejel dobesedno čez noč. In dodal: »Vedno me pokličejo, kadar gori.«

Več iz rubrike