Najpogostejši rabljeni avtomobili z lažno kilometrino v Sloveniji

Nakup rabljenega avtomobila je običajno precej zapleten postopek. Številni vozniki iščejo najboljši kompromis. Idealen avtomobil je seveda cenovno ugoden in čim novejši.
Fotografija: Prevrteni kilometri so vseevropski problem. Resnično stanje obrabljenega motorja lahko pri rabljenih vozilih ugotovimo le z ravstavljanjem in meritvami iztrošenosti vitalnih delov, kot so valji. To je žal vse prej kot preprosto in poceni. Foto: Bruno Kuzmin
Odpri galerijo
Prevrteni kilometri so vseevropski problem. Resnično stanje obrabljenega motorja lahko pri rabljenih vozilih ugotovimo le z ravstavljanjem in meritvami iztrošenosti vitalnih delov, kot so valji. To je žal vse prej kot preprosto in poceni. Foto: Bruno Kuzmin

Splošno stanje avtomobila je pogosto opisano s številom prevoženih kilometrov, vendar pa se ta podatek velikokrat pozabi ali preprosto spregleda. Če je števec prevoženih kilometrov prevrten nazaj, lahko kupci posledično plačajo veliko več od dejanske vrednosti avtomobila.
 

Zakaj je pred nakupom pomembno preveriti število prevoženih kilometrov avtomobila?


Vsako proizvedeno vozilo ima števec prevožene poti s prikazom števila kilometrov, ki jih je določen avtomobil prevozil do zdaj. Stanje števca prevožene poti odraža obrabo vsakega avtomobila, vendar pa je število prevoženih kilometrov pogosto prevrteno nazaj, kar vodi do nepredvidljivih tekočih stroškov.

Avtomobil se lahko v sekundi spremeni iz kupčije v finančno katastrofo. Na primer, avtomobil s prevrtenimi 100.000 kilometri je lahko nepredvidljiv in izredno drag za vzdrževanje. Prav tako ga bo težje prodati v prihodnosti.
 

15 najpogostejših modelov avtomobilov s prevrtenim števcem


Spodnji seznam prikazuje najpogostejše modele avtomobilov s prevrtenim števcem. Kupci rabljenih avtomobilov naj pred nakupom preverijo število prevoženih kilometrov, opozarjajo pri podjetju. 

FOTO: carVertical
FOTO: carVertical

Naslednji rezultati razkrivajo, da so nemški avtomobili med najpogostejšimi vozili s prevrtenim števcem. Še ena zanimiva ugotovitev je sama segmentacija avtomobilov. Avtomobili iz premium segmenta imajo veliko pogosteje prevrten števec kot avtomobili ekonomskega razreda.

Brezvestni prodajalci najpogosteje prevrtijo števce prestižnih avtomobilov BMW serije 7 in X5. Kupci prestižnih avtomobilov lahko naletijo na velike finančne težave, če je bil kupljen avtomobil del goljufije s prevoženimi kilometri.
 

Primerjava najpogostejših modelov avtomobilov s prevrtenim števcem po letu proizvodnje


Eden ključnih dejavnikov števila prevoženih kilometrov avtomobila je njegova starost. Starejši avtomobili imajo pogosteje prevrtene števce. Študija razkriva, da je večina vozil premium razreda s prevrtenimi kilometri starejša od avtomobilov ekonomskega razreda.
 
FOTO: carVertical
FOTO: carVertical
 
Kot prikazujejo podatki, goljufije s prevoženimi kilometri največkrat vključujejo starejše avtomobile premium razreda. Pri najbolj priljubljenih BMW-jih se števec prevrti nazaj, ko dosežejo starost med 10 in 15 let. Pri modelih Mercedes-Benz razreda E je prevrten števec prevožene poti mogoče opaziti pri modelih letnikov 2002–2004. Goljufivi prodajalci avtomobilov izbirajo starejše letnike premium razreda.
 
Avtomobili ekonomskega razreda s prevrtenim števcem so malce novejši. Podatki za modele Volkswagen Passat, Škoda Superb in Škoda Octavia prikazujejo, da se števec teh avtomobilov najpogosteje prevrti nazaj med njihovim prvim desetletjem na cesti.
 

Primerjava najpogostejših modelov avtomobilov s prevrtenim števcem po vrsti goriva

 
Dizelska vozila so zasnovana za opravljanje veliko daljših razdalj, kar vodi do večjega razmerja avtomobilov s prevrtenim števcem. Pogosto je mogoče opaziti vozila, uvožena iz zahodnih evropskih držav, ki imajo prevoženih več kot 300.000 kilometrov. S prevrtenim števcem prevožene poti se lahko vrednost teh avtomobilov močno poveča.

FOTO: carVertical
FOTO: carVertical

Podatki, ki prikazujejo avtomobile s prevrtenim števcem po vrsti goriva, odražajo določeno selekcijo avtomobilov v srednjevzhodni Evropi. Vozniki v zahodnih državah prodajajo vozila z visokim številom prevoženih kilometrov in dragim vzdrževanjem. Ti avtomobili z lažnim stanjem števca prevožene poti običajno pristanejo v državah bližje vzhodu Evrope.
 
Skoraj vse med nekaterimi avtomobili, kot so Audi A6, Volkswagen Touareg in Mercedes-Benz razreda E, poganja dizelsko gorivo. Bencinsko gorivo poganja samo nekaj odstotkov različic vozil s prevrtenim števcem. Velik razkorak med različnimi gorivi pomeni, da nakup avtomobila na bencinski pogon predstavlja manjše tveganje za prevrtene prevožene kilometre.
 

Primerjava primerov avtomobilov s prevrtenim števcem po državah


Najbolj pogoste goljufije s prevoženimi kilometri so prisotne v državah srednjevzhodne Evrope. Države bližje zahodu se soočajo z manj težavami glede prevrtenih števcev prevožene poti.

FOTO: carVertical
FOTO: carVertical

Največje težave z vidno prevrtenim števcem kilometrov se pojavljajo na trgih, na katere se uvažajo rabljeni avtomobili iz zahodne Evrope. Najverjetneje ima prevrten števec kilometrov vsak deseti avtomobil v Romuniji in Latviji, razkriva študija. 


Raziskovalna metodologija

 
Podjetje carVertical, ki preverja zgodovino avtomobilov z identifikacijskimi številkami VIN, je izvedlo raziskavo, s katero je želelo izvedeti, kateri so najpogostejši avtomobili s prevrtenim števcem. Podatki so bili zbrani s pomočjo lastne obsežne zbirke podatkov podjetja carVertical. Seznam na podlagi vseh analiziranih modelov avtomobilov prikazuje odstotek avtomobilov s prevrtenim števcem po modelih.
 
V zadnjih 12 mesecih (od oktobra 2019 do oktobra 2020) je bilo analiziranih več kot pol milijona poročil. carVertical je podatke zbiral z različnih trgov po vsem svetu: Poljska, Romunija, Madžarska, Francija, Slovenija, Slovaška, Češka republika, Latvija, Bolgarija, Ukrajina, Srbija, Nemčija, Hrvaška, Rusija in Združene države Amerike.
 

Zaključek 


Goljufije s prevoženimi kilometri vsako leto vplivajo na avtomobilski trg s previsokimi cenami za stotisoče avtomobilov. To pomeni, da so kupci rabljenih avtomobilov zavedeni v nakup avtomobila po previsoki ceni, ta višek denarja pa običajno pristane na črnem trgu.
 

Več iz rubrike