Branko Meh: Zavedati se moramo potencialnih stečajev podjetij

Predsednik OZS Branko Meh je gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pozval k takojšnjemu podaljšanju moratorija na kredite.
Fotografija: Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije. FOTO: Delo

Meh je Počivalška v pismu spomnil, da so se predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Gospodarske zbornice Slovenije, Banke Slovenije in Združenja bank Slovenje 23. marca na sestanku z njim in finančnim ministrom Andrejem Šircljem dogovorili, da bodo podaljšali moratorij na kreditne obveznosti za eno leto, saj imajo zaradi posledic epidemije podjetja še vedno hude likvidnostne težave.
 
FOTO: Delo
FOTO: Delo
»Zavedati se moramo, da podjetja, ki so bila z vladnim odlokom zaprta ali jim je bilo onemogočeno poslovanje v normalnem obsegu, nimajo denarja, da bi poplačala svoje kreditne obveznosti. Opozarjamo, da bodo številna podjetja šla v stečaj, če se moratorij na kredite ne podaljša,« je posvaril prvi mož OZS.
 
Predlagajo, da se kreditojemalcem omogoči odlog plačila kreditnih obveznosti za eno leto, in sicer nemudoma in ne glede na to, ali so to možnost že izkoristili na podlagi trenutno veljavne zakonodaje s tega področja ali ne. »Od vas kot resornega ministra pričakujemo pomoč in takojšnje ukrepanje,« je sklenil pismo.
 

V Banki Slovenije glede nezmožnosti odplačevanja kreditov zagovarjajo uporabo dolgoročno vzdržnih rešitev. Po njihovi oceni ta protikrizni ukrep dosegel svoj namen. »Ob nadaljevanju podpore denarne in fiskalne politike zato aktivnejšo vlogo pričakujemo tudi od bank,« so izpostavili. Banke in hranilnice so od aprila lani do marca letos moratorije odobrile 24.028 kreditojemalcem.
 
 

Več iz rubrike