Bodo kitajski podatkovni centri presegli porabo elektrike Avstralije?

Kitajski podatkovni centri, ki predstavljajo hrbtenico hitrorastočega digitalnega gospodarstva v tej državi, bi lahko do leta 2023 na letni ravni porabili več elektrike, kot jo je lani celotna Avstralija.
Fotografija: Poraba elektrike obdelave podatkov bi se lahko v prihodnjih petih letih povečala za 66 odstotkov. REUTERS
Odpri galerijo
Poraba elektrike obdelave podatkov bi se lahko v prihodnjih petih letih povečala za 66 odstotkov. REUTERS

Čeprav Kitajska predstavlja gonilno silo na področju obnovljivih virov energije, je napajanje njenih podatkovnih centrov odvisno od premoga, sporoči organizacija Greenpeace.

Lani so iz premoga pridobili skoraj tri četrtine elektrike za podatkovne centre, kar pomeni izpuste skupno 99 milijonov ton ogljika.
Do leta 2023 bi se ta številka lahko dvignila na 163 milijonov ton.

Poraba elektrike v kitajski industriji hrambe in obdelave podatkov bi se namreč lahko v prihodnjih petih letih povečala za 66 odstotkov ter s tem presegla celotno avstralsko porabo elektrike.

Kot so poudarili okoljevarstveniki, bi lahko kitajska tehnološka podjetja veliko pozitivno razliko dosegla že s tem, da bi delež obnovljivih virov energije zvišala za sedem odstotnih točk na 30 odstotkov.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: