Bled kmalu bogatejši za elitni petzvezdični hotel

Pristava Bled je bila vrsto let bolj ali manj zapuščena, zdaj pa vse kaže na to, da bo kmalu dobila novo namembnost.
Fotografija: Bled. Foto: Dejan Javornik/Delo
Odpri galerijo
Bled. Foto: Dejan Javornik/Delo

Pristava Bled je bila vrsto let bolj ali manj zapuščena, zdaj pa vse kaže na to, da bo kmalu dobila novo namembnost. Otmar Zorn je objekt leta 2018 kupil od države kot propadajoči spomeniško zaščiten kompleks za 1,35 milijona evrov, zdaj pa načrtuje njegovo preureditev v vrhunski hotel. Gradbeno dovoljenje za izvedbo prenove bo - če bo šlo vse po sreči - pridobljeno že v nekaj mesecih, gradnja pa naj bi se začela v prihodnjem letu. Hotel bi lahko prve goste sprejel že leta 2025, navaja STA.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Pristava Bled je bila sicer zgrajena med letoma 1920 in 1940. Najprej je služila kot pomožni objekt gradu Suvobor, predhodnika današnje vile Bled. Po drugi svetovni vojni je bil objekt nacionaliziran. Vanj so takrat naselili delavske družine. Leta 1989 je bil preurejen v trgovsko hišo, ki je po štirih letih delovanja zaprla svoja vrata.

Od takrat dalje je bilo ogromno poskusov ponovne oživitve kompleksa, ki pa so bili bolj ali manj neuspešni. V objektu so nekaj časa gostile različne razstave, sicer pa je že 30 let zapuščen.

Bled Pristava v sedanji podobi. Foto: Jože Suhadolnik
Bled Pristava v sedanji podobi. Foto: Jože Suhadolnik

Preoblikovanje objekta v hotel kot najboljša možnost za ohranjanja kulturne dediščine

Pri prenovi objekta bo treba pozornost nameniti krajini, arheološkemu najdišču in zaščiteni spomeniški dediščini. Arhitektka Monika Fink Serša je pojasnila, da so bile v igri že številne možnosti, v katere namene bi lahko uporabljali objekt, vendar se nobena ni izkazala kot dobra rešitev. Preoblikovanje v hotel je bila ena od redkih možnosti za ureditev skladno s kulturnovarstvenimi usmeritvami, pojasnjuje Fink Serša, ki je razložila, da so arhitekturno posebni objekti privlačni za odgovorne turiste, ki želijo spoznavati avtentičnost neke dežele.

image_alt
Gorenjska bogatejša za novo turistično ponudbo

Vrednost investicije še ni znana, ve pa se, da bo treba za izvedbo projekta vložiti veliko sredstev. Zorn je napovedal, da se bodo pri tem potegovali za pridobitev državnih sredstev, ki so namenjena izgradnji turistične infrastrukture. V nekaj mesecih naj bi bil objavljen razpis za 69 milijonov evrov.

Zorn je prepričan, da bo petzvezdični hotel na Pristavi pomagal dvigniti ugled Bleda kot destinacije in da bo izboljšal njegovo turistično ponudbo. Izvedbe projekta se veselita tudi blejski župan Janez Fajfar in direktor občinske uprave Robert Klinar. Blejski župan je ob novih investicijah izpostavil pomen sobivanja, vzajemnega spoštovanja in spoštovanja tradicije, medtem ko je Klinar dejal, da so blejski cilji turističnega razvoja petzvezdična doživetja z ohranitvijo avtohtonosti in tradicije.

image_alt
Gozdni turizem v Kranjski Gori

Več iz rubrike