Gates in Buffett bosta gradila novo vrsto jedrskega reaktorja

Milijarderska prijatelja Bill Gates in Warren Buffett nameravata v Wyomingu, državi premoga, zgraditi posebno vrsto jedrskega reaktorja.
Fotografija: Bill Gates in Warren Buffett nameravata zgraditi jedrsko elektrarno. Foto: Rick Wilking/REUTERS
Odpri galerijo
Bill Gates in Warren Buffett nameravata zgraditi jedrsko elektrarno. Foto: Rick Wilking/REUTERS

Ameriški tajkun in sedmi najbogatejši Zemljan Warren Buffett bo skupaj z Billom Gatesom zgradil novo vrsto jedrskega reaktorja za proizvodnjo električne energije. Postaviti ga želita v Wyomingu, na mesto, kjer je včasih stala elektrarna na premog. Guverner Wyominga, največje ameriške države, ki še proizvaja premog, je dejal, da je to odličen način, kako postati ogljično negativen.
image_alt
Bill Gates tone vse globje; podobno je potonil Trump

Države si prizadevajo zmanjšati emisije


Napredni reaktorji, ki delujejo na drugačna goriva kot tradicionalni reaktorji, so po mnenju nekaterih ključna brezogljična tehnologija, ki lahko dopolnjuje občasne vire energije, kot je veter ali pa sonce. Države si namreč prizadevajo zmanjšati emisije, ki povzročajo podnebne spremembe. »Menimo, da bo natrij spremenil igro v energetski industriji,« je Gates povedal na nedavni medijski konferenci v Cheyennu v Wyomingu.
 

»Napredni reaktorji so tvegani«


Strokovnjaki za jedrsko energijo niso pretirano navdušeni nad napovedjo izgradnje nove jedrske elektrarne v Wyomingu. Kot poroča The Guardian, so še posebej poudarili, da so lahko napredni reaktorji bolj tvegani, saj nekateri proizvajajo plutonij, ki se uporablja za jedrsko orožje.
Prednost hladilnih tekočin s tekočim natrijem je predvsem v tem, da so atomi kovin šibkejši moderatorji, kot atomi vode. Foto: Wikimedia/PublicDomain
Prednost hladilnih tekočin s tekočim natrijem je predvsem v tem, da so atomi kovin šibkejši moderatorji, kot atomi vode. Foto: Wikimedia/PublicDomain

Voda upočasnjuje nevtrone, zato ni primerna za hitre reaktorje


Nova postaja naj bi proizvedla 345 megavatov električne energije, vendar pa lahko s pomočjo staljene soli proizvede tudi do 500 megavatov. Značilnost te tehnologije je, da za hlajenje reaktorja namesto vode uporablja natrij, ki ima veliko širše temperaturno območje. Prednost hladilnih tekočin s tekočim natrijem je predvsem v tem, da so atomi kovin šibkejši moderatorji, kot atomi vode. Slednje pomeni, da voda upočasnjuje hitre nevtrone in zato ni primerna za hitre reaktorje.

Natrij ima veliko prednosti


Druga prednost natrijeve hladilne tekočine je, da je skupno temperaturno območje med agregatnimi stanji natrija višje kot pri vodi. Kljub temu, da ima natrij v primerjavi z vodo, nizko specifično toploto, se lahko pomembna toplota absorbira v tekoči fazi, poleg tega pa visoka toplotna prevodnost natrija ustvari nekakšen rezervoar toplotne kapacitete, ki zagotavlja toplotno vztrajnost pred pregrevanjem.
 
Ker je vrelišče natrija veliko višje, kot je delovna temperatura reaktorja, natrija ni treba potiskati. Kar je še ena prednost natrijeve hladilne tekočine, pravijo strokovnjaki. Visoke temperature, ki jih doseže natrijevo hladilno sredstvo, omogoča večjo termodinamično učinkovitost kot reaktorji, ki so vodno hlajeni.
Strokovnjaki opozarjajo, da so napredni reaktorji tvegani. Foto: Tomi Lombar/Delo
Strokovnjaki opozarjajo, da so napredni reaktorji tvegani. Foto: Tomi Lombar/Delo

Slabost natrija je med drugim tudi uhajanje


Ima pa natrij tudi nekaj slabosti. Ker je visoko kemijsko reaktiven, zahteva posebne previdnostne ukrepe. Ob padcu v vodo reagira in tvori natrijev hidroksid in vodik, slednji pa v stiku z zrakom zagori. Ravno to se je zgodilo v nesreči leta 1995 v jedrski elektrarni Monju na Japonskem. Druga težava, ki skrbi kritike hitrih reaktorjev, je uhajanje natrija, kar je, po besedah strokovnjakov, skoraj nemogoče preprečiti.
image_alt
Kako je Bill Gates prišel do največjega kosa pogače kanadskih železnic

Kritiki prepričani, da gre za marketinško potezo


Po poročanju The Guardiana naj bi bil novi objekt last podjetja Terra Power, ki ga je Gates ustanovil pred 15 leti, in podjetja PacifiCorp, elektroenergetskega podjetja na zahodu ZDA. Čeprav so uradniki v Wyomingu nad idejo o jedrskem reaktorju navdušeni, pa so kritiki prepričani, da je to le še ena marketinška poteza dveh milijarderjev. 

Več iz rubrike